Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Opinion

Mest muligt forsvar for pengene

»Mange har anført, at Forsvarets volumen er begrænset. Det er korrekt. Vores evne til selvstændig indsættelse er udfordret.«

Forsvarschef Peter Bartram
Forsvarschef Peter Bartram

Efter at have læst flere indlæg på disse debatsider, har jeg fundet anledning til at bidrage med baggrund og fakta. Jeg vil kortfattet give et skriftligt indspark, idet jeg tillige har givet en række mundtlige indlæg, bl.a. på Christiansborg til et seminar arrangeret af Folk & Sikkerhed 19. november 2015 og senest i Krigsvidenskabeligt Selskab 3. februar i år.

Min rolle som forsvarschef er todelt. For det første er jeg chef for Forsvarets mange ansatte. Jeg leder dermed driften og udviklingen af blandt andet Hæren, Søværnet og Flyvevåbnet samt specialoperationsstyrkerne gennem mine generaler og admiraler. Jeg har tillige kommando over Forsvarets mange indsatte enheder og enkeltpersoner rundt om i verden. I dette arbejde bestræber jeg mig på inden for de givne rammer, dvs. det politisk besluttede budget, at skabe »mest muligt og relevant forsvar for pengen«.

NATO-opgørelser viser, at intet andet NATO-land udsender så relativt store dele af sit forsvar, som vi gør i Danmark. Læg hertil, at vores enheder med rette bliver rost af vores allierede. Der er således tale om et både kvantitativt og kvalitativt fint resultat. Jeg vil medgive, at de fine resultater delvist er begrundet i en ekstraordinær stor indsats af Forsvarets loyale personel, hvilket jeg er dem meget taknemmelig for.

Min anden hovedopgave er knyttet til rollen som militærfaglig rådgiver for forsvarsministeren. Relevante spørgsmål i denne sammenhæng omfatter: »Er Forsvaret stort nok?«, »Er Forsvaret hensigtsmæssigt sammensat?« og »Hvilke konsekvenser har de mange besparelser haft for Forsvaret?«

Jeg har ved mange lejligheder givet svar på disse spørgsmål og flere til. Men, og der er et »men«, store dele af denne drøftelse og rådgivning føres i fortrolighed. Det er der åbenlyse politiske og sikkerhedsmæssige grunde til, men dog har jeg i stigende grad kommunikeret i det offentlige rum. Ved mine offentligt tilgængelige foredrag beskriver jeg ærligt og åbent Forsvarets status, herunder de indirekte operative konsekvenser, som de store besparelser har medført. Jeg fortæller endvidere om de tiltag, som efter min vurdering er nødvendige, skulle Forsvaret styrkes.

I vurderingen af Forsvarets størrelse og kapaciteter må truslerne og det politiske ambitionsniveau tages som udgangspunkt. Forsvarets Efterretningstjeneste har ansvaret for trusselsvurderingerne, mens det er og bliver det politiske niveau, der fastsætter ambitionsniveauet for Forsvaret og det tilhørende budget.

Mange har anført, at Forsvarets volumen er begrænset. Det er korrekt. Vores evne til selvstændig indsættelse er udfordret. Men, det er et bevidst politisk valg baseret på en trusselsvurdering og vores NATO-medlemskab (vi indsættes i en NATO-ramme og skal ikke løse en eksistenskamp alene).

Det er min hovedopgave at fokusere på de mange vigtige militære opgaver. En af disse er at få de tre værn omstillet til i højere grad at kunne indsættes mod et bredere spektrum af trusler samt mod en mere ligeværdig og kapabel modstander. Jeg er i løbende og tæt dialog med forsvarsministeren om de militære muligheder samt konsekvenser ved forskellige scenarier af operativ og økonomisk karakter. Jeg er også i færd med at styrke den interne kommunikation i Forsvaret og besøger over to-tre måneder stort set alle mine tjenestesteder i ind- og udland for at tale direkte med de ansatte. Drøftelser, som også jeg har stort udbytte af.

Det er planen, at jeg med dele af min stab fysisk skal placeres i samme bygning som Forsvarsministeriet, men der er ikke tale om en organisatorisk integration i en fælles myndighed. Derved opretholdes en ansvarlig balance mellem militær faglighed og de politiske beslutningsprocesser.

Jeg overlader til gengæld de politiske overvejelser til forsvarsministeren. Den arbejdsdeling er forsvarsministeren og jeg i øvrigt enige om.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.