Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Opinion

Menneskerettigheder for alle?

Jonas Christoffersen og Tue Byskov Bøtkjær: Mandag er det FNs Internationale Menneskerettighedsdag. En god lejlighed til at tænke over, om menneskerettighederne gælder for alle i Danmark.

FNs handicapkonvention er den seneste menneskerettighedskonvention, som Danmark tiltrådte i 2009, og i sidste uge var regeringen så klar med arbejdsbeskrivelsen til en handlingsplan for handicapområdet.

Regeringen har fem overordnede fokuspunkter i sin arbejdsbeskrivelse. Udmærkede emner - nu glæder vi os til et mere konkret indhold, der anerkender Danmarks udfordringer, når det handler om at sikre mennesker med handicap samme grundlæggende rettigheder som andre.

Institut for Menneskerettighederhar lavet en top ti over de største udfordringer for Danmark i lyset af konventionen. Øverst pålisten står »retlig beskyttelse«. I dag kan eksempelvis fitnesscentre og diskoteker afvise personer med handicap i døren uden at komme i konflikt med lovgivningen.

I regeringsgrundlaget bliver diskrimination af mennesker med handicap kaldt uacceptabelt. Der står også, at Danmark vil tiltræde tillægsprotokollen til Handicapkonventionen, så der bliver klageadgang til FN-systemet. Vi glæder os stadig til at se handling bag ordene.

De fleste forestiller sig, at der er fuldt demokrati i Danmark. Men sådan er det ikke. En person under økonomisk værgemål mister stemmeretten i dagens Danmark. Det er både urimeligt og på kant med handicapkonventionen.

Dertil kommer den reelle mulighed for at træffe et valg og afgive sin stemme på en værdig måde. Blinde og andre, der skal have hjælp til at stemme, skal have en eller to valgtilforordnede med i stemmeboksen.

Vi har flere gange opfordret regeringen til at tage ordentligt fat på udfordringerne omkring valg. F.eks. ved en offensiv tilgang til eksperimenter med elektronisk valghandling. Vi skal værne om demokratiets ånd, ikke stemmesedlernes udformning. På FNs Internationale Menneskerettighedsdag vil vi opfordre alle de ansvarlige myndigheder til at sikre alle voksnedanskere lige adgang til at stemme ved de nationale valg på en værdig måde. Det må væres slut med at bære stemmeboksen ud til en taxi eller lade kørestolsbrugere stemme i et telt udenfor det almindelige stemmelokale. Valgdagen skal være en festdag, hvor alle kan stemme på lige fod.

Der er nok at tage fat på, og vi ser frem til at bidrage til regeringens handlingsplan.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.