Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Berlingske mener

Mellem væltede byggeklodser

Siden den nuværende regerings tiltræden, er forsvaret mere og mere kommet til at ligne en politisk legeplads.

Fra sin tiltrædelse er det lykkedes forsvarsminister Nick Hækkerup at skabe splittelse tværs gennem Folketinget om forsvarets udvikling. Ligesom det er lykkedes ham at skabe utryghed og modvilje dybt ind i forsvarets rækker, både blandt lederne og det militære som det civile mandskab.

Grundlæggende havde Nick Hækkerup to opgaver. For det første skulle han skabe et bredt forlig om en meget stor besparelse. En svær opgave, som parterne imidlertid havde forpligtet hinanden til at gennemføre. Situationen var altså gunstig i den forstand, at oppositionen som udgangspunkt havde forpligtet sig til at nå sparemålet. For det andet skulle han beskære ledelseslaget og sikre en tættere forbindelse mellem de politiske prioriteringer og det militære, udførende led. Også her deler oppositionen ministerens hensigter.

Hvad forliget angår, måtte finansministeren imidlertid med i slutfasen for at få forliget på plads, ligesom den traditionelt svære beslutning om kasernelukninger måtte udskydes til senere. I spørgsmålet om ledelsesstrukturen er situationen en anden. Oppositionen er ikke forpligtet til at nå et mål, og ministeren kan, hvis han bærer sig tilstrækkeligt dumt ad, splitte den politiske opbakning, der ellers har givet forsvaret en fast bund at arbejde på gennem tres år. Den mulighed synes han at gøre brug af.

Ministeren har sendt et vidtgående bemyndigelsesforslag i høring, og den er nu afsluttet, uden at forligspartierne er blevet inddraget i, hvordan bemyndigelsen skal udmøntes. En ny, unødvendig politisk strid om forsvaret ligger altså forude.

Det er uhørt, at partier slås umiddelbart efter at de har indgået et forlig, der skulle række fem år frem. Man tør ikke tænke på, hvad den politiske konsekvens bliver, hvis det nu skulle vise sig, at de forventede besparelser på effektiviseringer og udliciteringer ikke kommer hjem som forventet. Risikoen for, at det kan ske, er overhængende.

Ministerens opgaver er langt fra at lykkes. Javist, oppositionen, især Venstre, giver ham hårdt modspil. V mener næppe, at man skylder Hækkerup nogen hjælp som tak for at slæbe den tidligere regering for en Irak-kommission. Ligesom V givet er knotne over ministerens til tider arrogante behandling af forligspartierne. Men forsvaret er ikke Hækkerups legeplads.

Nick Hækkerup har forsøgt at give den i rollen som ministeren på den hvide hest, der skulle rydde op i såvel den tidligere regerings som forsvarets råddenskab, og han har brugt rollen som afsæt for den politisering af forsvarsledelsen, han nu har lagt op til.

Derfor står ministeren nu billedligt mellem stabler af væltede byggeklodser. Nogen burde fortælle ham, at forsvaret ikke er en øvebakke for ministre med ambitioner, der overstiger deres evner.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.