Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Klumme

Medvind til »Familien Blå«

Jesper Beinov: Antallet af borgerlige-liberale debattører er vildtvoksende. Så meget at Politiken bringer misundelige artikler om, hvor overskudsagtig borgerligheden er.

Jesper Beinov, redaktør, kultur, debat & navne
Jesper Beinov, redaktør, kultur, debat & navne

De nye debattører har kraft og vitalitet, og de har haft medvind i kriseårene. Tillige erkender mange danskere, at vi hverken kan beskatte eller fordele os til mere velstand i samfundet, men kun overlever på reformer, der betyder mindre stat og mere privat.

Mest slående er, hvor stor forskelligartethed der er i de synspunkter, som trives i »Familien Blå«. På moderne vis er det som en stor, sammenbragt familie. Der kan selvsagt altid findes medlemmer i en stor familie, der har eller kan lokkes til at formulere kantede synspunkter, så borgerligheden kan fremstilles som en karikatur, men det er bare ikke et retvisende billede.

Sagen er nemlig den, at dette frodige debatmiljø er med til at gøde jorden for et mentalt systemskifte. Debatmiljøet rummer folk, som bevæger sig inden for og uden for de partipolitiske kredse i kraft af, at diskussionerne trives i aviser, blogs og sociale medier. Hvis der savnes nogle, er det at få flere frihedsorienterede forskere på banen, og der kan kun gisnes om, hvorfor der er så få, der tager ordet.

»Familien Blå«-debatmiljøet rummer selvsagt masser af fritænkere, men stærkeste strømning vil jeg kalde den borgerlige-liberale. Variationen er stor og omfatter folk, der konstaterer, at den historiske erfaring er, at samfund med fuld politisk og økonomisk dispositionsfrihed fungerer bedst, mens andre lægger vægt på, at den enkeltes ret til liv, frihed og ejendom er givet i naturen, og udleder deraf , at der kun er behov for en begrænset stat.

En stor del af disse grupper af debattører forstår sig selv som liberale. Jeg tror dog, at det er vigtigt at holde sig for øje, hvad professor Peter Kurrild-Klitgaard skriver i tidsskriftet Kritik, der udkommer om få dage og som har liberalisme og kultur som tema: »Der kan næppe gives en samlende afgrænsning af liberalisme«. Helt korrekt afviser Kurrild i øvrigt, at liberale er relativister, endsige utopidyrkere, men mere præcist er liberale tilhængere af klart definerede frihedsrettigheder.

Tillige lever en gedigen liberal-konservativ åndsstrømning herhjemme, uanset Konservatives årelange modgang. Det handler om kvalitet, om at både rødder og antenner skal være i orden og dermed, at traditionen har noget at lære os moderne mennesker; altså at klassisk dannelse skal fremmes, f.eks. ved kanon-lister. Oversat til litteraturundervisningen på universiteterne, skriver professor Sven Hakon Rossel i sin fremragende ny bog »Litteratur på kryds og tværs«, handler det snarere end gold teori om, at hovedindsatsen må være at »vække de studerendes interesse for og kærlighed til gode tekster«. Rossel er dermed beslægtet med den konservative Alan Bloom, der for 20 år siden med bogen »Historien om Vestens Intellektuelle Forfald« insisterede på, at kunst og litteratur var et eksistentielt projekt og dermed definerede han sig som modpol til multikulturalisme og politisk korrekthed på de amerikanske universiteter .

Endelig er der en særlig, mindre gruppe nationalkonservative, som insisterer på folk og fædreland som politiske kategorier, og som er kritiske over for EU og mener, at udlændingepolitik bør have vægt på kulturel integration.»Familien Blå« lever i debatmiljøet, og hvis de blå partiledere i øvrigt er kloge, så får de omsat debatten til konkrete forslag, som kan bruges den dag, de erobrer det politiske felt.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.