Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Indspark

Med humor skal fordomme brydes

Yildiz Akdogan: Fornylig lancerede DR2 satireprogrammet »Det slører stadig«, hvor fire nydanske kvinder i satirens ånd dyrker klichéerne hos nydanske kvinder netop med det formål at bryde klichéerne. Men noget tyder på, at de humørforladte religiøse især mørkemænd ikke har fattet det – igen!

Yildiz Akdogan, Cand.scient.pol., blogger og foredragsholder
Yildiz Akdogan, Cand.scient.pol., blogger og foredragsholder

Man kan diskutere, om de fire unge kvinder, der gør tykt grin med deres eget køn, fremmer forståelsen eller fastholder det noget fastlåste billede af den nydanske kvinde.

Personligt synes jeg, det er dejligt befriende at bruge humor og satire til at komme bagom det fastlåste billede. Selv om det ikke altid lykkes med alle de forskellige karakterer - som f.eks. journalisten fra det arabiske TV-selskab, der kan virke lidt indforstået - er der omvendt andre roller som f.eks. den danske apoteker (fantastisk spillet af Bodil Jørgensen) der i en misforstået kulturforståelses ånd, nægter at sælge kondomer til den mørkhårede kvinde med sætningen »Sex før ægteskab er forbudt i din kultur«. Det er ikke bare god humor, men fortæller meget (om begge parter). Den unge selvstændige kvinde, som fornuftigt nok vil beskytte sig, og den frelste danske kvinde, der prøver at fastholde hende i en misforstået kultur. De hiphop/breakdansende burkakvinder på Strøget, som vækker de forbipasserendes undren, er måske lidt langt ude. Men det virker og man griner.

Men de humørforladte mørkemænd har altså ikke forstået det. Desværre tager de religionen som gidsel for deres chauvinistiske tanker om, hvad islam mener om satire og disse kvinder. Endnu mere sørgeligt er det, at de desværre ikke nøjes med at gøre brug af deres ytringsfrihed, som de i bund og grund burde være glade for, at de har i et demokratisk samfund, men også bruger den til at true disse unge kvinder. Det i sig selv burde få konsekvenser for disse mænd.

Til min store glæde lader disse seje kvinder sig ikke provokere eller skræmme, hverken af de mørkemænd eller de tøsefornærmede muslimske kvinder. De fortsætter, og jeg håber det bliver starten på en ny kultur hos DR.

For som public service kanal har de nemlig et stort ansvar for at nuancere billedet af det mangfoldige Danmark. Desværre er det langtfra tilfældet. Bortset fra de få underholdningsprogrammer er mange programmer totalt blottet for nydanske borgere. I de mere seriøse flader såsom debatprogrammer og nyhedsprogrammer er der stadig alt for få kilder med nydansk baggrund og hvis der er, har det ofte med integrationsrelaterede emner at gøre. Desværre gøres der ikke her et forsøg på at bryde klichéerne. Selv i den meget poplære serie Borgen, som jeg ser med stor interesse, dyrker man et bestemt billede. I forrige afsnit skulle Birgitte Nyborgs parti f.eks. finde en integrationsordfører og straks tænkte man på en nydansk person. Her stod valget mellem en svinekødspisende ung mand med tatoveringer på halsen og en veluddannet tørklædeklædt ung kvinde.

Da man endelig fandt en ung skarp økonomisk kommentator uden hverken tatoveringer eller tørklæde, blev hun sat på standby af det politisk korrekte parti. Hun var simpelthen for »hvid« grundet sine argumenter for en fast, men fair udlændingepolitik. Ironisk nok var hun trods sine faglige kvalifikationer for »brun« som kommentator for nyhederne. Åbenbart »slørede« hendes hudfarve nyhedsbudskabet.

Satireprogrammet »Det slører stadig« er et frisk pust i disse klichéfyldte hverdagsbilleder. Lad os håbe, de ikke bare rykker seernes, men også mediernes fastlåste billeder det er der sådan brug for.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.