Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Opinion

Med handel følger frihed, Asger Aamund

»I stedet må Aamund og andre vænne sig til tanken om, at verden er kompliceret. Jeg har valgt at tackle det ved hjælp af mest mulig diplomatisk åbenhed.«

Kristian Jensen
Kristian Jensen

Asger Aamund kritiserer Udenrigsministeriet for at sammenblande menneskerettigheder og handel i sit Perpektiv i Berlingske 12. februar. På den ene side er Asger Aamund oprørt over henrettelser i Saudi-Arabien. På den anden side mener han, at det er vigtigt, at danske virksomheder sælger deres produkter i landet.

Jeg er faktisk enig med Aamund i begge dele. Jeg er bare ikke enig i kritikken om, at Udenrigsministeriet sammenblander tingene. Hvis en regering gennemfører et erhvervsfremstød, skal den også kunne stå på mål politisk. Og det kan jeg.

En vigtig fordel ved handel er netop, at man kan samarbejde fredeligt med mennesker, man ikke nødvendigvis er enig med. Dertil kommer, at handel åbner lande, der ellers ville være lukket om sig selv. Det værste, man kunne gøre for den demokratiske udvikling i verden, ville derfor være at begrænse sin handel – også med lande, der har andre styreformer end den danske.

Hvis man ønsker fremskridt, bliver man nødt til at tale med hinanden, især dem man kan have uenigheder med. Derfor vil jeg også drøfte menneskerettigheder, når jeg snart besøger Saudi-Arabien med en dansk erhvervsdelegation. Jeg håber, at besøget vil medvirke til øget handel både til gavn for dansk økonomi og til gavn for frihed. For med øget handel følger øget frihed.

Asger Aamund foreslår, at man holder skæg for sig og snot for sig ved at lade kongelige og erhvervsfolk rejse i én delegation, der skal skabe goodwill – for så bagefter at sende en anden delegation med udenrigsministeren for at diskutere mere ømtålelige politiske emner med Saudi-Arabien.

Men så god er verden ikke, og så naive er medierne heller ikke. Når man repræsenterer Danmark, kan man få politiske spørgsmål, også i forbindelse med et erhvervsfremstød. Derfor skal regeringen kunne give politiske svar. Den uriaspost skal man ikke sætte kongehuset på. Derfor kan Asger Aamunds drømmescenario ikke lade sig gøre – og det ville oven i købet være skadeligt i praksis.

I stedet må Aamund og andre vænne sig til tanken om, at verden er kompliceret. Jeg har valgt at tackle det ved hjælp af mest mulig diplomatisk åbenhed. Ingen skal være i tvivl om, at Danmark er et land, der både lægger vægt på handel og frihed samtidig.

Jeg ser det oven i købet som to ting, der komplementerer og understøtter hinanden.

Det har vist sig i praksis at kunne lade sig gøre i forbindelse med mit besøg i Iran, hvor jeg stod i spidsen for en handelsdelegation og samtidig diskuterede menneskerettigheder med styret. Jeg er overbevist om, at saudierne er mindst lige så professionelle som iranerne.

De fleste lande i verden er udmærket godt klar over, at handel er i alles interesse, også selv om man måtte have et forskelligt værdimæssigt udgangspunkt.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.