Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Indspark

Mangfoldigheden tabte

Yildiz Akdogan: For otte år siden skrev jeg et indlæg med overskriften Ramajul. Formålet med indlægget var at få nydanskere til at være åbne over for ’hjerternes fest’ og omvendt få etniske danskere til at være mere åbne over for Ramadanfesten, kendt som Eid.

Yildiz Akdogan, blogger, debattør og oplægsholder
Yildiz Akdogan, blogger, debattør og oplægsholder

Da begge højtider går ud på at mødes over mad og fest, er det en oplagt mulighed for at komme hinanden ved. Deraf navnet Rama-jul. Siden har mange danskere/nydanskere taget begge traditioner til sig. Eid fejres i dag på skoler såvel som i boligforeninger.

Desværre viser det uheldige forløb i Egedalsvænge i Kokkedal, at det også kan gå galt.

Naturligvis skal man forholde sig til, at det er en demokratisk valgt bestyrelse, der har vedtaget ikke at sætte et juletræ op på Boligforeningens areal. Men omvendt kan jeg heller ikke lade være med at undre mig over, at selvsamme bestyrelse tidligere har givet tilladelse til, at der kunne fejres Eid – i øvrigt til stor glæde for samtlige beboere i foreningen.

Demokratisk valgt eller ej er hovedprincippet vel, at bestyrelsen – uagtet dens sammensætning – skal varetage samtlige beboeres interesser. Derudover er det principielle ved et demokrati netop at kunne rumme og respektere mindretallet – i det her tilfælde mindretallets ønske om et juletræ.

Episoden viser desværre, at bestyrelsen hverken har forstået sin rolle eller indset, at den repræsenterer samtlige beboere i boligforeningen.

Efter stort mediefokus kombineret med en lidt skinger indblanding fra Christiansborgpolitikere har bestyrelsen valgt at tage et nyt møde for at drøfte situationen. Og efter et maratonmøde – tæt overvåget af pressen samt beboerne – er beslutningen om et juletræ skubbet til et nyt møde, evt. med en ny bestyrelse. Uanset beslutningen, har mangfoldigheden lidt et stort nederlag med denne juletræsmisere. Det kan ses ud fra de to grupperinger af ekstreme holdninger, der har formet sig som resultat af debatten.Lidt firkantet tegnet op er der ’Danmark for danskerne-gruppen’, som mener, man skal skride til sit hjemland, hvis man ikke respekterer danske skikke og normer. Når man tænker på at de fleste af beboerne er født og opvokset i Danmark, er det næppe en konstruktiv tilgang.Herover for står den ’undertrykte muslim-gruppe’, som ikke bare sætter sig i en klichefyldt offerrolle, men samtidig påberåber sig retten til at blive respekteret, uden dog selv at ville respektere noget så uskyldigt som et grantræ. Denne tilgang manifesterede sig også i en af bestyrelsesmedlemmernes noget upassende kommentar om, at ’i og med, han ikke fejrede jul, kunne han heller ikke klandres for at skulle sætte et juletræ op’. Heller ikke denne tilgang inviterer ligefrem til dialog. Hvis en lignende ting blev sagt af et etnisk dansk bestyrelsesmedlem om eksempelvis fejringen af Eid, ville det betegnes som racisme.

Hændelsen i Egedalsvænge har ikke bare skabt en dialogkløft, men peger på en trist tendens i boligområderne, hvor flere –også unge – betegner sig først og fremmest som muslim vs. dansk. Drønærgerlig udvikling, når de først og fremmest burde se sig som borgere/naboer.

Måske derfor mangler rummeligheden til at fejre hinandens højtider? Noget tyder på, at ekstremisme og snæversynethed har vundet over mangfoldighed og medmenneskelighed.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.