Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Kommentar

Lyt til os – vi udpeger den næste statsminister

For os, der har vores hverdag i det danske uddannelsessystem, er det ind- lysende, at når man år efter år skærer på de økonomiske rammer for uddannelse, når man til et punkt, hvor det går ud over kvaliteten. Det er det punkt, vi er nået til nu!

De danske gymnasieelever gik torsdag d. 28. februar på gaden for at demonstrere mod SU-reformen, som regeringen har fremlagt. (Foto: Torkil Adsersen/Scanpix 2013)
De danske gymnasieelever gik torsdag d. 28. februar på gaden for at demonstrere mod SU-reformen, som regeringen har fremlagt. (Foto: Torkil Adsersen/Scanpix 2013)

Hvis alle 470.000 danske elever og studerende stemmer samlet, kan vi flytte 20 mandater. Det er nok til at vippe magtbalancen og til at beslutte, hvem der skal være statsminister efter et valg. Derfor gør politikerne klogt i at tage os alvorligt. Uddannelse bliver nødt til at være et hovedtema i valgkampen. Ikke bare for vores skyld. Ikke kun fordi vi er godt og grundigt trætte af underfinansiering, manglende medbestemmelse og de kvalitetsproblemer, der følger i kølvandet på dette. Men fordi, hvis politikerne ikke snart vender skuden, kommer det til at betyde, at vi ender med at være mindre dygtige, mindre innovative og derfor dårligere i stand til at udvikle det samfund, vi ellers gerne vil bidrage til.

Bredt i hele uddannelsessystemet oplever vi de samme tendenser og problemer. Der hersker en naiv opfattelse blandt politikerne om, at man år efter år kan spare på vores uddannelser uden at det betyder, at kvaliteten falder. Politikerne påstår, at vores oplevelse af, at få for få timer, være for mange i klasserne og opleve at aflevere opgaver, der aldrig nogensinde bliver læst, er et udtryk for dårlig ledelse af uddannelsesinstitutionerne og ikke et spørgsmål om underfinansiering. På den måde fralægger politikerne sig ansvaret for at skabe rammer, som vi reelt kan blive dygtige i. For os, der har vores hverdag i det danske uddannelsessystem, er det indlysende, at når man år efter år skærer på de økonomiske rammer for uddannelse, når man til et punkt, hvor det går ud over kvaliteten. Det er det punkt, vi er nået til nu!

Samtidig oplever vi, at ambitionen om at få os hurtigt og billigt igennem vores uddannelser bliver vigtigere end at sørge for, at vi bliver dygtige, mens vi er der. Uddannelse bliver noget, man helst skal kunne måle og veje effekten af på arbejdsmarkedet bagefter. Ønsket om at kunne strømline vores uddannelser fjerner fleksibiliteten og fordrer kassetænkning mere, end det fordrer, at vi udvikler vores faglighed. Vi oplever en bagstræberisk uddannelsespolitik, som gør erhvervslivets kortsigtede behov vigtigere end ambitionerne om at kunne udvikle samfundet på lang sigt. En sådan forfærdelig mangel på ambitioner kommer med garanti ikke til at sikre Danmark i fremtiden.

Det, der til gengæld kan sikre Danmark i fremtiden, er et uddannelsessystem, som rummer elever og studerende med forskellige baggrunde, så alt talent kan komme i spil og alle unge får muligheden for at blive så dygtige som muligt. Politikerne skal anerkende, at når man begrænser adgangen til uddannelse, både ved at sætte adgangskrav på erhvervsuddannelser og gymnasiale uddannelser, ved at skære i antallet af pladser på de videregående uddannelser og ved at nægte at skaffe praktikpladser, kommer det til at betyde at færre får en uddannelse.

Det kommer til at betyde, at visionen om et uddannelsessystem, hvor det er talent og lyst og ikke forældres uddannelsesmæssige baggrund, der afgør hvor i uddannelsessystemet man ender henne, rykker længere væk. Vi drømmer om et uddannelsessystem, hvor det er lige så sandsynligt, at lægens datter bliver tømrer, som det er, at frisørens søn bliver biokemiker. Men den drøm rykker længere væk, når det bliver umuligt at tage sig en smule ekstra tid til at forstå de akademiske termer, der ikke nødvendigvis blev diskuteret ved middagsbordet. Og hvor muligheden for økonomisk støtte til at klare udgifter til bøger, studieture, lommeregnere og værktøj bliver langt større, end SU’en kan klare.

Derfor bruger vi valgkampen på at kræve svar – vi vil vide, hvad vi kan forvente af politikerne i næste regeringsperiode, så vi kan sætte vores kryds derefter. Vi vil have muligheden for at stemme på politikere, der både er villige til at lytte, når vi fortæller om de kvalitetsproblemer, vi oplever i hverdagen, og som er villige til at handle for at løse dem. Hvis vi skal have uddannelser i verdensklasse, hvis vi skal være de fagligt stærkeste, mest kritiske og dygtigste dimittender, hvis vi skal være i stand til at udvikle og bidrage til fællesskabet, skal vi have orden på rammerne nu! Kvalitetsproblemerne i vores uddannelsessystem er blevet så store, at vi ikke kan blive ved med at vente på politikere, der vender det døve øre til. Vi har brug for politisk handling.

Derfor stemmer vi uddannelse, og vi flytter 20 mandater, mens vi gør det!

Af formænd:

Mathilde Vinther, Danske Gymnasieelevers Sammenslutning

Yasmin Davali, Danske Studerendes Fællesråd

Steffen Andersen, Landssammenslutningen af Handelsskoleelever

Mie Hovmark, Erhvervsskolernes ElevOrganisation

Christian Dalby, Lærerstuderendes Landskreds

Sanne Nyquist, Sygeplejestuderendes Landssammenslutning

Anna Sofie Vedersø, Sammenslutningen af Danske Socialrådgiverstuderende

Katrine Aagaard, Pædagogstuderendes LandsSammenslutning

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.