Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Indspark

Ligestilling

Henrik Dahl: Der er et bestemt spørgsmål, som kan forekomme uvæsentligt i en verden fuld af alarmerende overskrifter, men som ikke desto mindre bliver ved med at undre og faktisk også bekymre mig: hvor kommer den mangel på respekt for rationaliteten fra, der til stadighed åbenbarer sig de mest forskelligartede steder?

Henrik Dahl, sociolog, forfatter
Henrik Dahl, sociolog, forfatter

Ved en forelæsning på CBS, bevægede jeg mig i den forløbne uge ind på et kontroversielt område. Jeg lancerede nemlig den (indlysende) tanke, at videnskabens opgave blandt andet er at befri samfundet for dårlige teorier og forkerte observationer.

Det var så provokerende en påstand, at fire-fem af de mest disputér-lystne studerende meldte sig. Det er ikke korrekt at skelne mellem, hvad der er rigtigt eller forkert, måtte jeg forstå. Da jeg gendrev udsagnet med en bemærkning om, at naturvidenskabernes og de tekniske videnskabers enorme succes i en snæver vending og med alle mulige forbehold godt kunne udlægges på denne måde: At den skyldtes, man inden for disse discipliner gik livligt op i forskellen mellem »sandt« og »falsk« Ja, så blev der protesteret.

Det kunne være meget godt alt sammen, hvis vi holdt os til disse grene af videnskaben. Når man så på humaniora og samfundsvidenskab, var det imidlertid en anden sag. Som svar prøvede jeg at stimulere til selvstændige overvejelser: Når det for eksempel forholder sig sådan, at faghistorikere tager sig til hovedet over modefilosoffen Michel Foucaults løsagtige forhold til historiske kendsgerninger - burde man så ikke tage dette alvorligt og nedskrive kursen på foucaultaktier på en måde, der tilsvarede kritikken? Men igen forgæves: det var bare et reaktionært synspunkt, kunne jeg forstå.

For nylig er både KVINFOs direktør Elisabeth Møller Jensen og MF for Enhedslisten Pernille Skipper gået i rette med Straffelovrådet, fordi samtlige otte medlemmer er mænd.

Er Ligestillingsloven overtrådt? Nej - dens §8 siger udtrykkeligt »bør« og ikke »skal«. Findes der nogen pålidelige vidnesbyrd om, at menneskelige egenskaber som »rationalitet« og »redelighed« er bundet til personens køn? Nej. Er der nogen konkrete og dokumentérbare grunde til at antage, at Rådet har svigtet sin opgave eller har handlet uredeligt? Nej.

Så igen: to personer, der ikke føler, at rationaliteten underlægger dem særlige forpligtelser. Alle kan mene, hvad de vil, og udnytte deres høje stillinger i samfundet til at insinuere hvad som helst.Straffelovrådet fraråder blandt andet at indføre begrebet »uagtsom voldtægt« i Danmark, fordi det kan dokumenteres at have ført til en stigning i antallet af falske anmeldelser. Man kunne også sige: det er ikke en vilkårlig »social konstruktion« at blive kendt skyldig i en forbrydelse, man ikke har begået, og få en langvarig fængselsstraf.Det er dyb og irreversibel alvor for den, det rammer. Og grunden til, at ikke-rationelle tankegange må holdes langt, langt væk fra det offentlige liv.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.