Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Opinion

Lidt kommunisme i pensionsverdenen, tak!

Mette Reissmann: Jeg interesserer mig for pension - både min egen og andres. Jeg interesserer mig særligt for vores vilje og evne til at spare op, og hvilket økonomisk råderum vi kan se frem til i alderdommen. Og jeg interesserer mig især for, om de virksomheder, vi overlader en stor del af vores lønkroner til, også formår at passe på vores penge og investere dem fornuftigt.

ATP har i november 2012 offentliggjort en undersøgelse, der viser, at der ingen sammenhæng er mellem pensionsselskabernes omkostninger og afkast.

En stor gruppe mennesker går rundt i den tro, at de er dækket ordentligt ind af deres arbejdsmarkedspensioner, som de har betalt til i årtier. En pension som de typisk ikke kan vælge fra, men er bundet til gennem deres overenskomst. Det er ikke noget problem, hvis selskabet forvalter deres medlemmers opsparing på en fornuftig måde. Men ATPs undersøgelse viser, at det sjældent er tilfældet. Alt for mange mennesker betaler formuer for at få forvaltet deres pension uden at få noget igen.

Hvordan sikrer vi, at danskerne også har råd til et ordentligt liv efter arbejdslivets ophør? Vi står over for en kæmpe udfordring, der kun bliver større, efterhånden som befolkningen bliver ældre og fundamentet under folkepensionen mere usikkert.

Løsningen er ikke at give markedet fuldstændig frit. Dels viser oversigten, at mange uafhængige pensionsselskaber ikke er meget bedre til at skabe værdi for borgernes pensionsformuer. Individuelle og frit valgte opsparinger er generelt dyrere på både risikopræmier og administrative omkostninger. Men selskaberne er de eneste, der får gavn af de højere omkostninger. Dels er der et stort element af solidaritet i pensionsverdenen. En tvungen pensionsopsparing via overenskomsten har et højere socialt sigte, da man herved sikrer, at også andre end de højeste socialklasser får de dækninger, de har behov for, til en rimelig pris. Ved et fuldstændig frit valg af pensions­udbyder vil der være en risiko for, at for mange efterlades uden en ordentlig opsparing til alderdommen og uden nødvendige forsikringsdækninger.

Jeg mener, at vi skal sikre et pensionssystem, der er for alle danskere. Og jeg mener, at danskernes pensionsformuer forvaltes ordentligt og redeligt. For en gangs skyld er lidt kommunisme på sin plads.

ATP er et selskab, man kan stole på. De har igennem mange år vist gode investeringsresultater til gavn for medlemmerne og ikke blot selskabets bundlinje. Jeg kan forestille mig en model, hvor alle skal have en tvungen 10 procent opsparing hos ATP. Det vil sikre solidaritet omkring de nødvendige risikodækninger, opsparing og lave omkostninger. Det er langt mere effektivt for alle. Al yderligere opsparing kan så ske efter eget frit valg.

Noget skal der ske på det danske pen­sionsmarked. Vi kan ikke efterlade en stor gruppe mennesker til en alderdom på fattigdomsgrænsen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.