Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Berlingske mener

Lars Løkkes byrdestop

Dansk politik udvikler sig i overraskende retning i denne tid. Knap havde Lars Løkke Rasmussen krævet et byrdestop for erhvervslivet for at være med i en konkurrenceevnepakke, førend statsminister Thorning-Schmidt kvitterede med at sige, at Venstre og regeringen ser ens på flere ting.

Thorning bør benytte muligheden for at indgå en aftale, der mildner forholdene for erhvervslivet, så forudsætningerne bliver bedre for at skabe vækst og arbejdspladser.

Efter i lang tid at have været fraværende i den landspolitiske debat spillede tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen sig effektivt på banen i går med en firepunktsplan, som, hvis den vedtages, indebærer, at der i de resterende to og et halvt år af valgperioden ikke overvæltes nye byrder på det trængte erhvervsliv. Sagen er jo den enkle, at regeringen har ført en zigzag-kurs med lige dele erhvervsbyrder og lempede personskatter. Det er prisen for en regering, der holder sig oppe ved politiske aftaler med Enhedslisten på den ene side og de borgerlige på den anden.

Regeringen er tilsyneladende klar til at sammenkæde helt nødvendige reformer af SU og kontanthjælpen med en konkurrenceevnepakke. Det er klogt, at Lars Løkke Rasmussen kvitterer for regeringens imødekommenhed. En reform af SU og kontanthjælp kan på den korte bane føre til lavere offentlige udgifter og på den lidt længere til øget arbejdsudbud til gunst for virksomhedernes konkurrenceevne.

Det må anerkendes, at Helle Thorning-Schmidt, Margrethe Vestager og Bjarne Corydon tilsammen synes at forstå, at hvis de trimmer velfærdsstaten, så vil konkurrencekraften fremstå styrket, når vi snart kommer ud af krisen. Hvis vi vil opnå en langvarig højkonjunktur, er det en forudsætning, at vi har et af EUs mest fleksible arbejdsmarkeder med et minimum af byrder på erhvervslivet, samt at de ledige har reelle incitamenter til mobilitet og jobparathed. Det er svært at fortænke regeringstoppen i, at den så også håber, at vælgerne vil belønne den. Oppositionen vil omvendt gøre sit til, at regeringen ikke belønnes. Men sådan er de faktiske forhold i den politiske jernindustri, og så længe det fører til den sagligt rigtige politik, er der alene grund til at glæde sig over dette, og så acceptere lidt rituelt drilleri.

Regeringen bør derfor heller ikke lytte til Dansk Folkepartis sirenesang. Når DF-formand Thulesen-Dahl byder sig til med en udtrykt bekymring for Venstres forslag om nulvækst i det offentlige, er det dybt farligt. DF afslører hermed, at dets støtte til reformer langtfra kan tages for givet. Den slags invitationer bør regeringens ministre derfor holde tre skridt fra livet. Der er et reformflertal, og det skal udnyttes på den positive måde.Hvis meldingerne fra Lars Løkke Rasmussen og Helle Thorning-Schmidt skal tages for pålydende, er forskellene ikke uoverstigelige. Danskerne kan med al rimelighed forvente, at de to store partiers ledere opnår løsninger, der lægger sporet for en ny vækstpolitik. Det vil være en ulykke, hvis smålige partitaktiske hensyn står i vejen for den handling, der er så nødvendig.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.