Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Dagens brev

Læserne mener: We speak english, only, yes we do!

»I 2018 er man ilde stedt, hvis man ikke har fulgt med i folkeskolens sprogundervisning.« Arkivfoto
»I 2018 er man ilde stedt, hvis man ikke har fulgt med i folkeskolens sprogundervisning.« Arkivfoto

Indtil kirkens reformation talte man latin, som de færreste i menigheden forstod, men så havde man heldigvis spraglede kalkmalerier at muntre sig med.

Dagens katedraler, indkøbscentrene, har adopteret engelsk, der skiltes og annonceres med. Her har de flotte »styles« og »brands« at glæde sig over.

I 2018 er man ilde stedt, hvis man ikke har fulgt med i folkeskolens sprogundervisning.

En helt uvidenskabelig optælling af budskaber og butiksskilte i mit lokale center viser, at op imod 80 procent benytter sproget engelsk. Jeg nævner i flæng: StyleBox, GS store, Intersport to the people, Bad Girls, Sexy lazy spring, osv.

Forfriskende at Tøjeksperten endnu ikke har fundet på at kalde sig: Clothing expert. Men nok en stakket frist, inden epidemien af smitsom engelske syge rammer.

På en sidevej i Lyngby er der etableret en badeværelsesbutik, hvor al skiltning foregår på engelsk. Butikken hedder ganske vist Dan–sani, men her hører danskheden op: »Create your personal space in Dansani Bathroom Store«, står der f.eks. på bæreposerne. Nabobutikken Bolia.com reklamerer med: »See, smell, hear, touch & taste«.

Jeg ved naturligvis godt, at vi lever i en globaliseret omsiggribende sprog-imperialisme-verden. Men jeg tvivler på, at lille Lyngby tiltrækker et så stort antal engelske og amerikanske turister, at det berettiger, at den tilbageværende dansktalende målgruppe skal medbringe ordbog – undskyld: dictionary – for at begå sig.

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.