Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Dagens brev

Læserne mener: Virksomheder – hjælp de unge og jer selv

»Det er simpelthen samfundsskadeligt, at virksomhederne undslår sig for at optage lærlinge, og samtidig kortsigtet.« Modelfoto
»Det er simpelthen samfundsskadeligt, at virksomhederne undslår sig for at optage lærlinge, og samtidig kortsigtet.« Modelfoto

De seneste dages beklagelser over, at de unge vælger de faglige uddannelser fra, er rystende, men forståelig, når man kender lidt til baggrunden.

Kun 19 kommuner kan nu overholde regeringens mål om, at 25 procent af en ungdomsårgang vælger en håndværkeruddannelse. Men det er ikke alene kommunernes ansvar. Erhvervslivet må komme på banen og sikre, at der er praktik- og lærepladser nok til de unge fra erhvervsskolerne.

Det er simpelthen samfundsskadeligt, at virksomhederne undslår sig for at optage lærlinge, og samtidig kortsigtet. Særlig i Vestdanmark er det notorisk mere end svært for de unge at få praktikpladser.

Et af mine børnebørn, der vil være elektriker, er en af dem, som løber fra firma til firma i Midt- og Vestjylland og den ene gang efter den anden får at vide, at man ikke er interesseret i at tage en lærling. Men når han er færdiguddannet, er der arbejde, lyder svaret.

Men uden lære- eller praktikpladser bliver der ingen færdige svende. Det turde være logik for burhøns. Men som studerende på EUX TECK og halvt færdig, er han for dyr at tage som lærling, og der er for meget skolegang, hvor firmaet skal undvære ham, lyder svaret også. Men når han er færdig, er de meget interesseret i ham. Hvilket hykleri!

Få nu løftet blikket, mestre, og se ud over nuets udfordring. Hjælp de unge, og hjælp jer selv til at sikre, at der er fagligt dygtige håndværkssvende også i fremtiden. Det er jeres ansvar, som I ikke bør løbe fra eller skyde over på andre. Alt andet er blot for kortsigtet tænkt.

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.