Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Dagens brev

Læserne mener: Har Ørsted-familien mon selv fået lov?

»Familien Ørsted har som så mange andre danske familier lånt sit navn fra et geografisk sted.«
»Familien Ørsted har som så mange andre danske familier lånt sit navn fra et geografisk sted.«

Hvem har vel noget imod, at den berømte danske videnskabsmand H.C. Ørsted bliver hædret ved at lægge navn til en stor dansk virksomhed, der i hele sit virke baserer sig på Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen?

Det har åbenbart nogle få af hans efterkommere, som er gået rettens vej for at få nedlagt forbud mod denne anvendelse af familienavnet. Det stødende er især, hævder man, at navnet anvendes på en kommerciel virksomhed.

Læs også: H.C. Ørsteds tiptipoldebørn stævner det gamle DONG: »De kan ikke blive ved med at kalde sig Ørsted«

Her glemmer man, at H.C. Ørsted netop stiftede Den Polytekniske Læreanstalt for at kunne nyttiggøre videnskabens opdagelser til økonomisk fremgang for landet.

Hvis alle slægtninge til store videnskabsmænd ville nedlægge forbud mod, at navne som Newton, Hertz, Pascal, Joule, Kelvin, Celsius, Watt, Coulomb, Volta, Ohm, Ampère, Tesla osv. blev brugt som enheder i SI-systemet, ville der udbryde kaos i den teknisk-videnskabelige verden, og den internationale handel ville bryde sammen. Hvornår protesterede familien, da navnet Ørsted blev hædret som den internationale enhed for magnetisk feltstyrke?

Familien Ørsted har som så mange andre danske familier lånt sit navn fra et geografisk sted, nemlig landsbyen Ørsted på Djursland, hvor H.C. Ørsteds tiptipoldefar var præst. Har familien Ørsted i sin tid mon spurgt alle landsbyens beboere, om man måtte bruge deres bynavn som slægtsnavn? Det har man næppe.

Vi har en parallel til denne danske situation i Serbien, hvorfra man ikke har hørt nogen klager over, at serbernes berømte landsmand, Nikola Tesla (opfinder af vekselstrømmen plus meget andet), har givet navn til den mest berømte bilfabrik i nyere tid, uden at hans efterkommere blev spurgt. Sandsynligvis er de mere stolte end fornærmet.

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.