Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Dagens brev

Læserne mener: Der er forsvundet tre millioner fugle - det forstår jeg godt

»Stære, guldspurve, svaler og mange andre fuglearter er efterhånden blevet sjældne gæster.« Arkivfoto fra Gudenåen
»Stære, guldspurve, svaler og mange andre fuglearter er efterhånden blevet sjældne gæster.« Arkivfoto fra Gudenåen

Der er forsvundet tre millioner fugle fra det danske landskab. Og det forstår jeg godt.

Når jeg færdes i landskabet, ser jeg kæmpe områder med landbrugsland, ingen træer, ingen skel og ingen vandhuller. Alt er fjernet, for at give plads til landbruget.

Hvor der før var grøftekanter og rabatter i vejsiderne, er der nu i bedste fald en smal stribe græs. Der pløjes helt ud til vejen. Det betyder, at alle de små biotoper, hvor insekter kunne leve, er væk. Der findes ingen steder, hvor de kan leve, og dermed forsvinder fuglene jo også. Stære, guldspurve, svaler og mange andre fuglearter er efterhånden blevet sjældne gæster her på Midtsjælland, hvor jeg bor.

Er det virkelig det landskab, vi ønsker os i Danmark?

Læs også: Lærken forsvinder - hvad rager det mig?

Når jeg tænker på, hvor megen offentlig støtte landbruget modtager i form af EU-midler, betalt af os alle, forstår jeg ikke, at ikke bare en lille smule af de penge kunne komme naturen til gode.

I landmænd går nok ikke fallit, selv om I skulle lade et skel stå, lade vandet stå i en lavning eller to samt undlade at pløje helt ud til vejkanten. Det kunne betyde så meget for vores miljø.

Selvfølgelig kan vi vente på, at det økologiske landbrug vinder mere og mere frem, så der bliver plads til natur igen. Men hvis de konventionelle landmænd, som jo stadig huserer på størstedelen af det opdyrkede land, ville gøre bare en lille smule for naturen, kunne det virkelig batte. Giv os dog lidt igen for alle de penge, I modtager fra os.

Jeg ved godt, at I tjener penge til Danmark, men I koster også! I dag læste jeg, at der skal skabes en kunstig ø i en sø i Thy for at rense vandet for kvælstof. Bare ét projekt af mange for at rense vores vand for forurening fra landbruget.

Giv os dog lidt tilbage i form af et smukkere og meget mere artsrigt dansk landskab.

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.