Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Indspark

Læg Lego under juletræet

Mads Lebech: Jul og nytår er erkendelsernes tid. Fremad og bagudskuen. Fra tilværelsens ulidelige lethed til bagklogskabens klare lys. Pakker under juletræet er det ikke blevet lettere at finde på. Hjernen vrides. Og der skues tilbage på egne barndomsglæder, for at finde gaveinspiration. Hvad vakte mest glæde? Bløde kontra hårde pakker. Fornuftige gaver kontra de ’ufornuftige’. Legetøj skal der dog være. For drenge uanset alder og for piger under 10.

Svaret kan dog set i bagklogskabens lys godt være såvel en fornuftig som hård pakke. Også set for Danmark som nation. Nemlig Lego.

Jeg har selv været der som barn. Mængden af Legoklodser var stor. Godt nok uden de formfuldendte byggevejledninger. Sådan var det dengang som barn midt i 70erne. Fantasi og kreativitet skulle ikke på helt samme vis ske under supervision og vejledning. Ikke for at lyde som mine egne noget ældre familiemedlemmer, der med et skævt smil henviste til en barndom med én snurretop, én bold og tinsoldater. Vi, der var børn i 70erne, var nok blot lidt mindre zapper-generation, end tilfældet er i dag. Og derfor på mange måder lettere at holde fast.

Udviklingen for børns leg har dog ubetinget været positiv i et samfundsmæssigt aspekt. Den store udbredelse af ny teknologi som naturlig platform for leg giver også nyttig læring. Computer- og TV-spil. Rollespil i det fri, som gennem større struktur fastholder unge i legen og dermed fodrer deres fantasi og indlevelse i mønstre og roller også op i en alder efter at cowboybælte og sherifstjerner strammer. Waveboard og andet med hjul som i leg styrker motorikken og fordrer fysisk aktivitet.

Men Legoklodsen er stadig et hit. Og faktisk meget mere end i mange år. Det går godt for Lego. De har taget turen tilbage forbi kernen i forretningen og corebusiness. De er endda løbet tør for lyserøde klodser. Det er skønt.

Jo, nationen Danmark, og den del af vores selvforståelse, hvor vi taler om vores innovationskapacitet og evne til at anvende den generelle boglig og faglige viden, vi udstyres med, kan med stor sandsynlighed også tilskrives, at der gennem årene har ligget legetøj som Lego under juletræerne.

Personligt tror jeg på, at udvikling og læring handler om mere end Pisa-undersøgelser og retstavning. Men jeg tror også, det er nødvendigt at kunne stave og regne, hvis man skal kunne bruge sin evne til at tænke lidt mere ud af boksen og udfordre og udvikle på det etableredes »det har vi prøvet«.

Kina er helt på niveau og på visse områder foran, når det gælder indlæring med høj faglighed. I hvert fald på det meste. Men ud-af-boksen anvendelsen af høj faglig viden har det knebet med. Det har været vores trøst og tro på fremtiden for også danske hjerner og arbejdspladser. Vi kunne skabe nogle kombinationer, som kineserne ikke evnede.

Lego skal nu levere udstyr og læringsmidler til 200 klasser i Kina. Et nyt vækstmarked. Kina har opdaget, hvad der også skal til for at skabe kreative borgere. Godt for firmaet. Og ingen bebrejdelse skal lyde. Men eftertænksomhed i egen danske andedam bør det give os andre.

Parolen må være: »Læg godt med Lego under juletræerne, hvis vi som nation stadig skal føle, vi fører på noget, endnu.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.