Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Indspark

Kysseklar

Bente Dalsbæk: Mens bragene langsomt løjer af i øregangene, og tungen måske er en anelse belagt ovenpå nytårsaftenens kulinariske og spirituøse eskapader, så sidder De sikkert med Deres avis denne nytårsmorgen og tænker lidt over det år, der ligger fremfor Dem.

Bente Dalsbæk, Jurist og kommunikationsrådgiver
Bente Dalsbæk, Jurist og kommunikationsrådgiver

Det er faktisk helt bevidst, at jeg skriver ‘ser Dem’ denne nytårsdag 2013. Stemningen kalder på det, tænker jeg: Det gamle år ligger bag os som en skiftet ham, og 2013 står funklende flot foran os; et år lige så fuld af forventninger som vi selv.

På det personlige plan kan man have en række ønsker for 2013. Nogle går så langt som at sætte klare mål - også kaldet nytårsforsætter - hvor vægttab og rygestop vel stadig topper popularitetslisten. Andre igen sætter mål som for eksempel, at 2013 skal blive året med flere kys eller kærester, året med mere tid til børnene, mere tid til sig selv eller måske ligefrem mere tid til at læse denne avis.

Hvad statsministerens nytårsforsætter er på vores vegne, afslører hun i aftenens nytårstale, men hun har dog allerede fortalt os, at øverst på listen står flere reformer. Dermed bliver det formentlig ikke til flere kysserier med fagbevægelsen, men det forhold synes allerede at have lidt skibbrud i det forgange år. Poul Erik Skov Christensen fra 3F har som kommentar til statsministerens reformtanker sendt hende en tur på månen eller en naboplanet. Så medmindre der kommer lidt nærkontakt af tredje grad mellem statsministeren og fagbevægelsen i 2013, må skilsmissen vel siges at være total.

Nu kunne statsministeren jo benytte sig af et til tider virksomt råd ovenpå et brud: at kysse sig ud af krisen med nogle andre end fordums sengepartner. Økonomerne vil såmænd gerne kramme; de roser statsministeren for hendes reformtanker. Om de borgerlige vil mere end at tantekysse med regeringen vides ikke med sikkerhed, for lige nu kan de røde belejligt tage tæskene, mens de blå hænger i baren lidt endnu. Sikkert er det, at vælgerne ikke er helt så kysbare, som ønskes kunne; det fortæller i hvert fald tallene om opbakningen til statsministeren.

Problemet for statsministeren er, at der meldes om akut jobmangel på planeten Jorden, og en masse andre udfordringer, som ikke bare handler om kurver, der skal knækkes, men om mennesker og virksomheder, der står med aktuelle problemer, der skal løses her og nu.

Situationen er derfor lidt ligesom med nytårsforsætterne: skal jeg vælge en slankekur eller en livstilsændring? Det ene med hurtige resultater, men også med en betydelig tilbagefaldsrisiko til de gamle dårlige vaner og dermed gensyn med kiloene på sidebenene. Det andet med et langsommere synligt resultat, men dog med en mere varig effekt både på sideben og sundhed.

Det er utvivlsomt, at statsministeren i aftenens tale skal balancere på en knivsæg: hun kan ikke tillade sig at benægte virkeligheden her og nu eller feje problemerne til side med et: ’Vent og se’. Omvendt er der brug for langtidsholdbare reformer, hvis vi skal have en varig samfundsmæssig livskvalitetsforbedring.

Måske en slankekur med indbygget livsstilsændring? I aften sidder en masse vælgere i hvert fald med pomadesmurte, spidsede, kysseklare læber. Nu er det op til statsministeren at kysse igennem.

Godt nytår.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.