Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
KOMMENTAR

Kvinden, der ødelagde Europa

»Merkel må gå over i historien som kvinden, der ødelagde Europa med alt hvad kontinentet står for af civilisation, tolerance, velstand og kultur.«

Arkivfoto. Henrik Day Poulsen og Angela Merkel.
Arkivfoto. Henrik Day Poulsen og Angela Merkel.

Angela Merkel er under skarp kritik fra sine egne regeringspartnere, fra store dele af den tyske befolkning og fra mange europæiske lande for sin håndtering af flygtningekrisen. Merkel åbnede grænserne med ordene »Wir schaffen dass«, men hun havde undervurderet antallet af fattige, der vil til Europa. BBC havde søndag et debatprogram med analytikere fra Associated Press, Die Welt og The Times med netop temaet, om Europas flygtningesituation er Merkels skyld. Her kunne man ikke blive enige om, hvor skyldig Merkel er, men New York Times havde i sin internationale udgave lørdag en forsidehistorie om den lille tyske by Sumte med 102 indbyggere, der fik en email fra regeringen om at skulle modtage 1.000 flygtninge. Det sætter virkelig Merkels politik i perspektiv.

Merkel er opvokset i Østtyskland og har dermed en helt anden baggrund end vi, der er opvokset i et demokrati. Østtyskland adskilte sig fra alle andre tidligere kommunistiske lande ved at have en rig storebror, Vesttyskland, som relativt hurtigt kunne skabe rigdom i det tidligere Østtyskland. Østtyskere har altså ikke på samme måde som polakker, tjekker og ungarere skullet kæmpe sig op til et rimeligt niveau og tilpasse sig kapitalismens nådesløse lov om »survival of the fittest«.

Måske er det fordi Merkel har sluppet relativt nemt til at betræde Tysklands højeste embede, at hun har udvist så dårlig dømmekraft og ladet følelserne overvinde fornuften. I det føromtalte BBC-program nævnte debattøren fra The Times netop, at Merkel havde handlet med hjertet. Og det er desværre ikke altid det bedste i en storpolitisk sammenhæng.

Tilbage står Europa så med den største udfordring siden Anden Verdenskrig. Et stort Tyskland har historisk både under Første og Anden Verdenskrig ødelagt Europa. Merkels økonomiske overlegenhed er i dag en kæmpe magtfaktor, som hun ikke tøver med at bruge til at banke især de østeuropæiske lande på plads. Altså de lande, der netop ikke blev født med en guldske i munden efter Berlinmurens fald.

Børn af rige forældre bliver sjældent så succesfulde som deres forældre, der har måttet kæmpe sig op af den økonomiske og sociale rangstige. Det, at få leveret alt på et sølvfad, kan få nogen til at overdosere humanisme på bekostning af sund fornuft.

I sidste uge fik jeg billeder tilsendt fra min svigerfamilie i Slovenien. Landet med to millioner indbyggere er ved at drukne i flygtninge, der opholder sig overalt. Et billede viste store mængder human afføring i det fri som udtryk for, at man ikke kan skaffe toiletter nok.

Merkel har efter min mening udvist århundredets dårligste lederskab. Rygter siger, at hun er kandidat til Nobels fredspris, hvilket er grotesk, da hun på sigt vil skabe ekstrem ufred i Europa i form af spændinger mellem muslimer og kristne iblandet højreekstremister, der vil anvende vold uden omtanke. Merkel må gå over i historien som kvinden, der ødelagde Europa med alt hvad kontinentet står for af civilisation, tolerance, velstand og kultur. Er årsagen måske, at hun er opvokset i et totalitaristisk regime og faktisk ikke i sin sjæl forstår, hvad projektet Europa står for? Famler hun i blinde forblændet af naiv humanisme?

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.