Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Udefra

Kvinden alle hadede

Kristian Mouritzen: Det er en bemærkelsesværdig opstigen i populariet, Clinton-familien udviser i øjeblikket.

Kristian Mouritzen, redaktør global og politik
Kristian Mouritzen, redaktør global og politik

Den demokratiske politiker Hillary Clinton har markeret sig som en af de mest populære politikere i USA støttet ikke alene af et absolut flertal af amerikanske demokrater.

Går man ned i tallene er der også republikanere, som vil støtte Hillary Clinton, hvis hun stiller op til det næste præsidentvalg i 2016. Hendes mand, Bill, er ikke mindre populær. Der kan gives mange forklaringer på det fænomen. Men bemærkelsesværdigt er det, fordi familien var dybt hadet i brede kredse, da Bill Clinton var præsident.

Selv om Clinton selv nægter at bekræfte, at hun stiller op næste gang, er det næppe sandsynligt, at hun holder sig helt væk fra politik, når hun som ventet i januar bebuder sin afgang fra jobbet som udenrigsminister. Men selv Republikanernes absolutte terrier, Newt Gingrich, mener, at Republikanerne lige så godt kan give op på forhånd, hvis Hillary Clinton stiller op. Hendes popularitet er så absolut, og krisen i det republikanske parti åbenbart så dyb, at Demokraterne ifølge ham kan sætte sig på magten mindst fire år ud over de otte år, Barack Obama på det tidspunkt har siddet i Det Hvide Hus. Lidt af en ros. Men altid, når det drejer sig om Gingrich, er den mere rettet som en kritik mod sit eget parti, som det er en ros til Hillary.

Men alle falder om i beundring over denne udvikling, som bestemt er fortjent. Hillary Clinton er en sjælden politisk begavelse og en god politiker. Men det er værd at bemærke, at hendes opstandelse som heltinde også skyldes, at der ikke er så mange alternativer p.t. hverken hos demokraterne og slet ikke hos republikanerne. Men der er lang tid til næste valg, og der skal nok vise sig adskillige andre kandidater. Og Hillary Clinton ved om nogen, at hvis hun først bekendtgør sit kandidatur, vil hun blive udsat for det kritiske søgelys, hun til dels undgår lige nu. Udenrigspolitikken, som er hendes ideologiske base i Obama-regeringen, er ikke så sprængfarlig, som det at skulle bære langt mere nære politiske lovforslag igennem Kongressen.

Enhver, der har mødt Hillary Clinton, ved, at hun er i stand til at få banaliteter til at lyde som genialiteter, og at hun er i stand til både at tænke globalt og nært. Personligt har jeg oplevet hende til utallige briefinger både om vanskelige sikkerhedspolitiske situationer som en mere netop banal præsentation af en plakat, der markerede Chicago som værtsby for det NATO-topmøde, der fandt sted i maj. I NATO-­hovedkvarteret leverede hun et brag af en minut-tale om byen Chicago, så man følte, at det var det naturligste sted i verden at placere et sikkerhedspolitisk stormøde af den kaliber.

Lige så feteret er hendes mand, Bill Clinton, som også regnes for at være en af de bedst begavede politikere i sin generation. Men familien udgør lige nu de mest populære i USA, og Demokraterne forsøger forståeligt nok at få Hillary Clinton, som i 2016 vil være fyldt 69 år, til at stille op. Om det så sker, er ikke til at vide. Der kan ske meget de næste to til tre år. Men det er værd at bemærke det fokus, Clinton-familien er under, for det vidner måske mere om panik hos de to partier. For Demokraternes vedkommende, hvem der skal følge efter Obama. Og for Republikanerne, om det lykkes dem at finde en ny strategi, der kan slå Hillary Clinton.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.