Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Indspark

Kristendom er ikke religion

Hans Hauge: Kan det ikke være lige meget om faget hedder kristendomskundskab eller religion? Slet ikke.

Hans Hauge, Lektor, dr.phil.
Hans Hauge, Lektor, dr.phil.

Socialdemokraterne var fremme med et forslag om at ændre navnet og dermed naturligvis hele formålet med faget. De har nu indset, at så vil de borgerlige partier ikke være med. Forskellen mellem kristendomskundskab og religion er dermed partipolitisk. Dog vil Socialdemokraterne gøre det lettere at blive fritaget for faget.

Man kan ikke på forhånd gå ud fra, at kristendommen er en religion. Men man kan dog også gå ud fra, at religion er et kristent ord, som vi bruger om andre ’religioner’, for så vidt som de ligner kristendommen. Kristendommen er på den ene side identisk med religion; og den er på den anden side noget, der skal befri den enkelte for religion. Kristendommen er religionskritik. Det viser sig, at der har sneget sig en del religion ind i faget kristendom. Det er en parasit, der efterhånden kan få faget ændret, så det bliver til religion. Det kommer an på, hvor længe venstrefløjens reformpædagoger sidder på magten. Kristendom er som videnskab. Selvom der findes alternativ videnskab, undervises der ikke i den. Vi underviser ikke i etnisk botanik, astrologi eller kreationisme.

Religion var i sin tid navn på et fag, der kun handlede om kristendommen. I religionstimerne hørte vi om Israels historie. I klasseværelset var der et kort over Palæstina og et Danmarkskort. Alle danske børn fik dermed to historier: vores og israelitternes. Vi kendte to kongerækker. Og de danske åer samt Jordan-floden. Vi levede i to verdener. Gik vi ud i landet, kunne vi finde bygninger med bibelske navne som Bethesda, Eben-Ezer og Tabor. Bygningerne var slet ikke danske, men små stykker helligt land midt i vores. De fjernes nu med hård hånd. De er ikke kulturarv.

Socialdemokraterne med Ritt Bjerregaard i spidsen fandt i begyndelsen af 1970erne ud af, at de gerne ville fjerne religion, dvs. kristendommen, dvs. præsterne, dvs. folkekirken fra folkeskolen. Skolen skulle være statens ideologiske apparat. Børn skulle ikke leve i to fortider og have to historier. De skulle glemme alt om Abraham, David og Saul og kun lære om, hvordan socialdemokratiet skabte velfærdsstaten, som på det tidspunkt var i dyb krise. På samme tid, hvor de ville fjerne ’bibelshistorien’, ankom en masse fremmede til landet, der havde den samme historie, men den skulle vi ikke have fælles. Jeg tænker på muslimer.

De borgerlige partier fik reddet religion ved at kalde det ’kristendomskundskab’. Og det fastholder de i dag. Man lovede dengang socialdemokraterne, at lærerne ikke ville ’forkynde’. Dermed blev faget til det eneste ikke-forkyndende fag i datidens skole, der var hærget af røde pædagoger. Fik danske børn megen kundskab om kristendommen? Ikke meget tyder på det. Også her har skolen svigtet.

Det er en dårlig ide at gøre kristendom til religion. Hvis det ikke skal være kristendomskundskab, skal det ud, for så har det ingen samfundsmæssig funktion. Religion er noget, folk finder på, men så undervis i det i litteratur.

Religionsundervisning kan have skadelige bivirkninger. Der kan komme mere religion i det offentlige rum. Og det glemmes helt, at Kristus kom for at udrydde al religion. Det kunne man da godt tænke på her ind under jul.

Religion er jo ved helt at ødelægge julens budskab - på grund af manglende kristendomskundskab.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.

  • Blogs
  • Kronikker
  • Kommentarer
  • Berlingske Mener
  • Groft Sagt
  • Den Politiske Puls