Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Opinion

Kriminel arv skal stoppes

At arve en kriminel løbebane fra sine forældre er på ingen måde en hjælp videre i livet.

Trine Bramsen.
Trine Bramsen.

Der findes næppe mange forældre, der drømmer om, at deres søn eller datter ender som bankrøver. Heller ikke blandt kriminelle selv. Alligevel går kriminalitet i arv.

Har far eller mor pletter på straffeattesten, så er der langt større risiko for, at børnene også bliver kriminelle. Det samme gælder, hvis forældrene drikker eller ikke har en uddannelse. At arve en kriminel løbebane fra sine forældre er på ingen måde en hjælp videre i livet. Derfor er det helt afgørende, at vi tidligt har fokus på disse børn – og tidligt får pillet den dårlige bagage ud af rygsækken. Hellere være på forkant end først sætte ind, når det er for sent.

Når vi diskuterer retspolitik i Danmark er det ofte en diskussion om straflængde og politiet magtbeføjelser. Der er ingen tvivl om, at det er vigtige redskaber. Og konsekvens er en central del af vores retspolitik. Men desværre overskygger de hårde redskaber ofte diskussionerne om den sociale indsats. Det er en skam. For vi kunne forhindre meget kriminalitet, hvis vi som samfund turde blande os tidligere. Når vi ved, at risikoen for at ende i kriminalitet er langt større hos nogle små børn end andre. Det vil i sidste ende gavne både de unge og vores samfund.

 

SFI har fulgt 3.000 børn fra årgang 1995. Blandt de 20 procent, der var de mest udsatte som syvårige, havde hver femte begået kriminalitet, da de fyldte 15 år. Tallene taler deres eget tydelige sprog. Et meget tidligt fokus på familierne er langt vigtigere, end vi tror. Der findes ikke én løsning, der passer til alle familier. Derfor skal vi fra politisk hold sikre, at redskabskassen indeholder alt fra hjælp til at danne sociale relationer, hjælp til at komme op om morgenen og hente i børnehaven samt hårdere redskaber såsom forældrepålæg, der har en økonomisk konsekvens. Ikke mindst skal vi sikre, at kommunerne er rustet til at bruge redskaberne. Det er langt fra tilfældet i dag. Derfor skal vi have mod til at løfte den dimension i den rets- og socialpolitiske debat.

 

De borgerlige partier vil i samlet flok sænke den kriminelle lavalder til 12 år. Det var i hvert fald, hvad de gik til valg på. Der findes ikke en eneste ekspert på området, der peger på, at det får færre unge til at ende i kriminalitet. Der findes ikke en eneste undersøgelse, der kan legitimere, at den kriminelle lavalder sænkes som led i kriminalitetsbekæmpelse. Derfor vil det være en fatal fejl, hvis de borgerlige partier holder deres valgløfte.

 

Nok handler retspolitik om retfærdighed. Men det må til alle tider være en retspolitikers fornemste opgave at forhindre kriminalitet. Det kræver, at vi tør sætte ind langt tidligere. Det kræver, at vi erkender, at socialpolitik og retspolitik er nært beslægtet. Vi socialdemokrater er klar til at løfte denne debat. Vi skal stoppe den kriminelle arv.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.