Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kortspillet, som ingen vinder

Det hedder Sort Snak. Deltagerne deles op i to hold, som placeres over for hinanden. Efterfølgende distribueres de røde kort til venstre, og de blå tildeles højresiden. Emnet prædefineres. Uenighed er drivkraften. For at vinde skal du bevise, at du har ret. Bevar pokerfjæset og den strategiske sans. Fakta er ikke afgørende for dine sejrschancer – bare du lyder overbevisende.

Abir Al-kalemji, læge og ph.d.
Abir Al-kalemji, læge og ph.d.

Udgangspunktet er typisk aktuelle begivenheder, der kan relateres til folk med fremmed herkomst. Ligesom i skak starter hvid altid. Højrefløjen lægger således ud med at forklare uhensigtsmæssige fænomener som radikalisering udfra religion, eftersom ekstremister formidler deres budskaber på basis af religiøse argumenter. Venstrefløjens respons er principielt afvisende. For hvordan skulle man ellers kunne forklare, at majoriteten af muslimer ikke deler samme yderligtgående fortolkningslogik? Spillet begynder nu, hvor dialog, problemanalyser og evidens erstattes af kort.

Højrefløjen trækker »Politisk-korrektheds-kortet«. Det dækker over, at modspillerne er blødsødne og ikke har mod til at sige »sandheden« af frygt for at såre andre. Venstrefløjen responderer med »Sort-hvid-kortet«, som anklager modparten for ikke at bringe nuancer i emnehåndteringen.

Det oplagte modtræk er »Kriminalitet-og-arbejdsløsheds-statistik-kortet«. Venstrefløjen hiver til gengæld »Men-mange-flygtninge-bidrager-til-væksten-kortet« frem. Højrefløjen svarer igen med »kulturberiger-kortet«, som gør grin med multikulturalismekonceptet. Sarkasmen pandes ned med »frygt-kortet«, som reducerer modargumenterne til fremmedangst. Spillerne kan føle sig presset nu. Højresiden giver et knockout-forsøg med »landsforrædere-kortet«. Det pareres refleksivt med »racisme-kortet«. Seancen er i fuld gang.

De blå vælger kortet med frasen »muslimer-overalt-bekriger-hinanden«. De røde er klar med »USA/Europa-har-dræbt-mange-flere-kortet«. Højrefløjen kaster »Ja-ja-det-hele-er-jo-også-bare-Vestens-skyld-kortet«. Venstrefløjen kritiserer med »I-er-også-bare-så-dobbeltmoralske-kortet«. Modstanderne tordner frem med »drop-jeres-humanistiske-hykleri-kortet«. »Offer-kortet« kan benyttes af begge hold. Linjerne trækkes hårdere og hårdere op, polariseringen er maksimal, og den interne splittelse er total.

Og sådan kan spillet fortsætte uden dynamisk udvikling. Mens parterne fægter om, hvem der har fundet forklaringen og løsningen, vokser de lokale og globale udfordringer og bliver mere komplicerede. Men hvis du alligevel keder dig, kan spillet skaffes i alle medier. Det er ganske gratis. Omkostningen er din dyrebare tid. God fornøjelse.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.