Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Borgerlige ord

Konservatives vej ud af krisen

Jesper Beinov: Dansk politik er historisk fyldt med partier, som er røget ud af Folketinget, og hvis ikke De Konservative genopfinder sig selv, risikerer partiet at skulle holde sit 100 års-­jubilæum om to år udenfor Folketinget. Alle, der ønsker en ny regering efter næste valg, har en interesse i, at den ikke ubetydelige andel af danskerne, der naturligt identificerer sig med et konservativt parti, har et sted at gå hen.

Jesper Beinov, redaktør, kultur, debat & navne
Jesper Beinov, redaktør, kultur, debat & navne

K-bidraget er en del af det, der skal være med til at feje Thornings hold ud af regeringskontorerne. Om lidt er det seneste postyr om partiformand Lars Barfoed glemt af de fleste, og så kan han forhåbentlig koncentrere sig om det store arbejde, der venter ham. Dagens melding i Berlingske om, at det må være en forudsætning for den blå blok, at der ligger en plan som finansierer nulvækst i den offentlige sektor på vej mod 2020, repræsenterer en saglighed, der er med til at understrege behovet for den slags parti, De Konservative gerne vil være. For mig at se skal Lars Barfoed udover at samle en række af de talenter, partiet har mistet undervejs over snart et par årtier, også sætte gang i to ting, hvis han vil genrejse partiet.

For det første er det afgørende med en idépolitisk oprustning. Hvis Konservative klogt kan genopfinde et sæt frihedsorienterede principper, der adresserer moderne menneskers behov, har de fremtiden for sig. Jeg kan godt se for mig et frihedsorienteret konservativt parti, der vil have mindre stat og mere privat, som vil give miljøet videre i en ordentlig tilstand, favner globaliseringen men besinder sig på betydningen af nationale, kulturelle og historiske værdier og insisterer på, at andet end penge er målestok for værdi. I 1970erne og 80erne var det muligt i den vestlige verden for stærke konservative personligheder som Margaret Thatcher og Ronald Reagan at give frihedsværdierne en klar og konsistent form. Vi er selvsagt i en anden situation, en anden type modernitet end dengang, men konservatismens styrke har idepolitisk været evnen til over tid at føre særlige værdier som et stærkt forsvar for privat ejendomsret, for den enkeltes ansvar. Erfaringen har altid været en torn i øjet på radikale kræfter, men for den konservative eksisterer betydningen af indlejrede traditioners vedblivende værdi, uanset om disse eksisterer indenfor det demokratiske system, domstoles uafhængighed, folkekirke eller kultur. Alle sådanne principper er højtravende, hvis ikke de giver nytte i virkelighedens verden, hvis de ikke kan operationaliseres.

For det andet skal et stærkt sæt af frihedsorienterede principper derfor udmøntes til en samling konkrete politiske forslag. Snak og løsrevne brokker duer ikke. Forslagene skal kunne mærkes af danskerne. I dag virker det som om, at det konservative indhold er ufokuseret. Det var K, der tidligt rejste de ubekvemme forslag om reformer af velfærdsstaten i form af et krav om kortere dagpenge, ændret efterløn, lavere marginalbeskatning osv. Er det f.eks. en given sag, at vi skal have verdens højeste overførselsindkomster? Er det en given sag, at vi skal betale topskat, selvom det ikke er andet end organiseret misundelse? Hvorfor er det ikke et konservativt parti, der sørger for et kvalitativt løft i vores kultur- og forskningsinstitutioner indenfor humaniora og samfundsfag, inden for DR osv. Den slags er ikke så ligetil, men der må være mange tænketanke, erhvervsorganisationer og intellektuelle fritænkere, som vil hjælpe Barfoed. K har selvsagt varer på hylderne, men den tætte kobling mellem principper, idépolitik og konkrete forslag mangler. Der er snart kommune-, regions- og EU-valg, så det er ved at være sidste chance for at komme i gang.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.