Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Klummen

Konservativ dødsspiral

Peter Kurrild-Klitgaard: De Konservative ligger sølle. En ny meningsmåling giver partiet 2,7 pct., og det var ikke en enlig svale: De fem laveste tilslutninger for partiet nogensinde er alle målt indenfor de seneste ti måneder, og heraf tre på blot en måned.

Peter Kurrild-Klitgaard, Professor, ph.D.
Peter Kurrild-Klitgaard, Professor, ph.D.

Kuppet mod Lene Espersen, der i 2011 bragte Lars Barfoed til magten, var ellers ment som et forsøg på at stoppe mange års åreladning, men det er gået stik modsat. I sommeren 2011 lå partiet på op til 7 pct. i tilslutning, men først i valgkampen indgik Barfoed så – uden at have taget sit parti i ed – det ulyksalige »håndslag« med De Radikales Margrethe Vestager. En aftale, der viste sig ikke at kunne bruges til noget parlamentarisk, men som til gengæld fik skabt usikkerhed blandt borgerlige vælgere om, hvad man egentlig støttede med en stemme på De Konservative. Man gik til valg som regeringens borgerlige garant, samtidig med at man ikke ville distancere sig fra de ikke specielt borgerlige politikker, selvsamme regering havde gennemført i praksis.

Med den slags signalforvirring kunne det næsten kun gå galt. Næsten øjeblikkeligt styrtdykkede De Konservatives meningsmålinger, og på valgdagen indkasserede partiet det dårligste valgresultat nogensinde. Den dag i dag nægter Barfoed at erkende, at »håndslaget« med De Radikale var en fejl. Til gengæld lovede han på valgaftenen, at nu var bunden nået, og at det ikke kunne blive værre. Men det var den ikke, og det blev det så.

For ved juletid var der barberet yderligere en halv procent af partiets tilslutning – og det faldt sammen med, at man lagde stemmer til SRSF-regeringens forslag om at øge beskatningen af generationsskifte i familieejede virksomheder. En beslutning, som man retfærdiggjorde taktisk med, at ellers ville resultatet være blevet værre, men som ikke desto mindre stod i skærende kontrast til forsøgene på at positionere sig som landets »mest borgerlige parti«, for hvem skattestigninger er decideret »uspiselige«. Samtidig åbnede man døren for at lave flere solo-aftaler med regeringen uden om de andre borgerlige. I løbet af de næste kun tre uger faldt partiets tilslutning med op mod 1,5 pct.point mere, og i januar 2012 målte Gallup partiets tilslutning til et »all time low« på 2,6 pct.

Hen over foråret lå partiet i gennemsnit til mellem 3 og 4 pct. Man gik i marts med i energiaftalen med SRSF-regeringen, hvilket i de kommende år vil sende en flodbølge af nye og højere afgifter til borgerne. Det gav ingen synlig bonus.

Medio juni lå man på en tilslutning, der ikke var voldsomt lavere end ved folketingsvalget året før, men sidst på måneden meddelte den af medierne kårede »kronprinsesse«, fhv. socialminister Benedikte Kiær, lidt overraskende, at hun forlod posten som politisk ordfører – som i stedet blev overtaget af gruppens måske mindst karismatiske medlem, Barfoed selv.

Siden er det gået ned ad bakke i slowmotion. Forestillingen om, at junis skatteaftale med regeringen – der med øget bank- og pensionsbeskatning dårligt kunne kaldes klokkeklar borgerlig politik – skulle give et permanent vælgermæssigt opsving, blev ikke til virkelighed. Det samme kan siges om forsøgene i foråret og efteråret på at føre »konservativ værdipolitik« på spørgsmål om Dannebrog og om værnepligt. På landsrådet i september, hvor et nyt program skulle vedtages under stor bevågenhed og markere en slags ny begyndelse, fik man i stedet pustet til intern uenighed om partiets EU-linje; ledelsen blev nedstemt og ignorerede medlemmerne.

I dag ligger De Konservative gennemsnitligt på ca. 3,5 pct. Det er lavere end partiets dårligste valgresultat nogensinde og faretruende tæt på spærregrænsen. Hvis de seneste 20 år i almindelighed og de seneste to år i særdeleshed har nogen lærdom for De Konservative, må den være denne: Det kan godt blive værre – og det bliver det formodentlig.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.