Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Opinion

Kommunerne skal holde budgetaftaler

Sofie Carsten Nielsen: Kommunerne har gennem KL lavet en aftale med staten om budgetterne for 2013. Budgetterne skal efterleve den henstilling fra EU, som vi har fået i 2010. Den henstilling kan man ikke bare forhandle om.

Sofie Carsten Nielsen, Finansordfører og gruppeformand Radikale Venstre
Sofie Carsten Nielsen, Finansordfører og gruppeformand Radikale Venstre

Det er netop noget af det, der er gået galt og har skabt den enorme gældskrise, som en række EU-lande kæmper med. Det er denne type indstillinger, som har givet det samlede EU voldsomme problemer, fordi vi er afhængige af hinanden.

Henstillingen til Danmark lyder, at vi senest i 2013 skal have nedbragt det faktiske offentlige underskud til under 3 pct. af BNP samt have forbedret den strukturelle saldo med 1,5 pct. af BNP i perioden 2010-13. Derfor kan kommunerne ikke bare bryde økonomiaftalen. For så bryder vi med henstillingen. Og det ville være rigtig, rigtig dumt. Ikke fordi vi vil være dukse i EU, men fordi så mister markederne tilliden til dansk økonomi, så stiger renten, så flytter investeringerne i endnu højere grad ud af landet. I dag betragtes Danmark som »sikker havn« og tiltrækker derfor meget international kapital. Det er en status, der er svær at opnå, men nem at miste. Sker det, bliver økonomien usikker, og så mister vi arbejdspladser.

Vi vil miste arbejdspladser i langt højere tal, end dem kommunerne kan skabe ved at bruge lidt flere penge, end det de har aftalt i budgetterne. At kommunerne kan prioritere inden for den samlede økonomiramme, har regeringen hele tiden været indforstået med. Den nye aftale om at øge anlægsinvesteringer med 2 mia. kr. i 2013, fordi man forventer at bruge 2 mia.kr. mindre på service, er dermed helt inden for skiven.

Hvis vi holder den økonomisk ansvarlige linje og efterlever henstillingen i 2013, så ophører den i 2014, og så ophører anlægsloftet også. Fra 2014 gælder så til gengæld budgetloven, som vi skal forhandle med kommunerne i foråret 2013. Den stiller også skrappe krav. Det er den nødt til, for det er den ny virkelighed, som vi befinder os i. I EU og i Danmark. Der er ikke noget, der er lettere end bare at øge de offentlige udgifter og lade kommunerne sprænge budgetterne. Men det er at sende regningen videre til vores børn. Det vil vi ikke være bekendt i denne regering.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.