Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Klynk fra DJØF

Opinion: »For sagen er, at de fleste jurister og økonomer er opdraget til at være risikoaverse. Deres fokus er at administrere tingenes tilstand bedst muligt uden risiko for dem selv.«

Stig Berthelsen, cand.scient.
Stig Berthelsen, cand.scient.

Henriette Rald, direktør i DJØF, har i Berlingske nytårsdag 2014 svært ved at forstå, hvorfor DJØFer ikke er så populære i øjeblikket. Tillad mig at give et bud på nogle årsager.

Set fra helikopteren er økonomi og jura i sin grundessens specialist-støttefunktioner til en virksomhed eller institutions egentlige produktion. En omkostning.

Tidligere havde de fleste arbejdspladser et ledelseshierarki, som bestod af fagpersoner med uddannelse eller erfaring inden for det område, de ledte. Eventuelt med økonomer og/eller jurister på sidelinjen som støttefunktion. Inden for de seneste 15-20 år er der desværre sket det, at Danmark har uddannet enorme mængder af DJØFer, som – for at finde beskæftigelse – ser sig nødsaget til at bevæge sig uden for deres kernekompetence og blive ledere af noget, som de dybest set ikke har forstand på.

Læs også: Skandalesager ryster Slotsholmen, men få vil ændre systemet

Det har udviklet sig til en slags indavl, hvor DJØF ledere ansætter DJØF’er som de kan forstå og bytte regneark og KPI’er med, og så undgår man behændigt faglige problemstillinger. Næ, så hellere øge omkostningerne med noget mere administration, det kan man da forstå. Mistillid til medarbejderne er jo en grundopfattelse, som kræver store mængder styring og kontrol. Men husk: Mistillid er næsten altid gensidig af natur! Når de fleste økonomer så i tilgift er uddannelsesmæssigt opdraget til at opfatte ledelse som noget, der primært foregår i et regneark, og når narcissistiske 25-årige ser sig selv som Guds gave til ledelse, er det klart, at deres medarbejdere ikke ser DJØFiceringen som noget positivt.

Det er synd for de danske virksomheder. For sagen er, at de fleste jurister og økonomer er opdraget til at være risikoaverse. Deres fokus er at administrere tingenes tilstand bedst muligt uden risiko for dem selv. Men procesændringer, besparelser, fyringsrunder, frasalg, outsourcing og den slags kan man forstå, for det kan justere de finansielle nøgletal til at se mere attraktive ud. Desværre kan virksomheden i mellemtiden miste evnen til forretningsmæssigt at udvikle sig. Det kniber med at forstå, at en forretning, der ikke udvikler sig i sin grundydelse, er døende. Grundydelsen er jo netop ikke DJØF-lederens kompetence (med mindre vi taler om en bank eller advokatfirma). Der sker alt for let det, at fagpersoner med ideer til udvikling af virksomheden bliver holdt frustrerede nede af deres DJØF-mellemledere, og mulighederne går tabt. Den faglige vision mangler. Og uden vision ingen motivation.

Læs også: Nu står embedsmændene for tur

Misforstå mig nu ikke. Jeg har faktisk dyb respekt for økonomer og juristers egen faglighed. Den er nødvendig og værdifuld – som støttefunktion. Og naturligvis findes der fremragende og visionære ledere med en DJØF-baggrund.

Kære Henriette Rald, jeg håber, at jeg har bidraget dig en bedre forståelse af, hvorfor der er et oprør mod DJØFiceringen i gang fra folkedybet. I alt for lang tid har DJØFer vundet mere og mere magt. Men pendulet har nået sit yderpunkt; vi skal tilbage til, at også andre specialister end økonomer og jurister kan have en ledelsesmæssig karriere.

DEBAT | Bland dig i snakken om DJØFs (u)popularitet her på Berlingskes Facebook-side.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.