Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Kommentar

Kirken som fundament for økonomien

Mikael Brorson Formand: Det eneste, der på lang sigt kan redde dansk økonomi, er en markant nedbringelse af den offentlige sektor sammen med en styrkelse af den evangelisk-lutherske folkekirke.

»Det handler i bund og grund om at blandingen af individualisme og velfærdsstat efterlader så lidt plads til religion, at vi risikerer at miste de værdier, som hæfter sig til den protestantisme, vi vedkender os. I yderste konsekvens fører det ikke bare til de økonomiske problemer, som vi nu oplever, men til yderligere værdiskred på mange andre områder,« skriver Mikael Brorson.
»Det handler i bund og grund om at blandingen af individualisme og velfærdsstat efterlader så lidt plads til religion, at vi risikerer at miste de værdier, som hæfter sig til den protestantisme, vi vedkender os. I yderste konsekvens fører det ikke bare til de økonomiske problemer, som vi nu oplever, men til yderligere værdiskred på mange andre områder,« skriver Mikael Brorson.

Vi oplever i den vestlige verden rigdom og velstand uden lige. Vores levestandard er i internationalt perspektiv såvel som i konkret sammenligning med alle andre verdensdele ekstremt høj. Sammen med dette er fulgt udbredt oplysning gennem uddannelse (til alle dele af befolkningen) samt generel kulturel, demokratisk og økonomisk udvikling, men også individualisme og modernisme i en sådan grad, at det kan virke ødelæggende for vores videre udvikling – det ser vi allerede nu tegn på.

Stiller man spørgsmålet: »Hvad har skabt økonomisk vækst i den vestlige verden?«, vil man utvivlsomt få mange forskellige svar. Udbredt er ideen om at det liberale demokrati i høj grad har skabt vækst, hvad det, eller den udvikling, som har fulgt med demokratiet, sandsynligvis også har. Til gengæld finder den første industrielle revolution sted før den franske revolution og indførelsen af et fransk demokrati og nogenlunde samtidig med eller lidt før den amerikanske revolution. Herefter følger flere revolutioner og påbegyndelser på de demokratier, vi kender i den vestlige verden i dag – men altså nærmere i forlængelse af økonomisk vækst. Demokratiet er derfor ikke den direkte grund til den voldsomme økonomiske udvikling; demokrati er ikke en præmis for vækst.

Og påstanden om, at demokrati ikke er en præmis for vækst, behøver vi slet ikke se i historiebøgerne for at bekræfte; vi kan blot bevæge os mod øst til Kina. Kina må, grundet den udbredte brug af autoritære metoder med udgangspunkt i kommunismen, betegnes som et i hvert fald delvis totalitært samfund. Borgerne overvåges, medierne er statsejede, og der findes næsten ingen frihedsrettigheder, men økonomisk vækst er der langt mere af, end der er i den vestlige verden. Her er grunden til vækst tilfældigheder i form af den lave levestandard og den ekstreme underudvikling, som skaber mulighed for meget lave lønninger, hvilket er gunstigt, fordi dette er sammenfaldende med globaliseringen.

Grunden til vækst i den vestlige verden er en helt anden, nemlig kristendommen. Eller for at være mere præcis: protestantismen. Samspillet mellem kapitalismen og protestantismens arbejds-etik, hvor man i vid udstrækning har fremmet hårdt og omhyggeligt arbejde som en dyd og endda bedømt folk på deres evne til at leve op til dette ideal, har udløst den vækst, som er ebbet ud i den vestlige velstand i dag. Sociologen Horst Feldmann kunne ligeledes tilbage i 2007 påvise, hvordan protestantiske lande, gennemsnitligt, havde markant højere beskæftigelsesniveauer end ortodokse og katolske lande, ligesom der også var en markant forskel fra lande med andre religioner, som eksempelvis buddhistiske lande. Protestantismen og de medfølgende værdier er på dette område helt unik!

En indvending kunne være, at vi i lang tid ikke har været særligt spirituelle i Danmark, såvel som i store dele af Vesten. Ja, i disse moderne tider ville man sandsynligvis komme med indvendingen: »er det ikke lidt for gammeldags?« Den høje grad af individualisme gør, at vi i forsvindende grad tilkender os en Gud eller noget andet, som skulle være hævet over individet, over os selv. Vi ser os selv som Jordens omdrejningspunkt og kan ikke strække os længere end at tilkende os en frihedsrettighed hist og pist – og gerne den postive af slagsen.

Det handler ikke om, at fuldstændig hengivenhed til Gud er lig med økonomisk vækst. Det handler i bund og grund om, at blandingen af individualisme og velfærdsstat efterlader så lidt plads til religion, at vi risikerer at miste de værdier, som hæfter sig til den protestantisme, vi vedkender os. I yderste konsekvens fører det ikke bare til de økonomiske problemer, som vi nu oplever, men til yderligere værdiskred på mange andre områder.

Politisk set er der dog ikke meget lys for enden af tunnelen. Når vi ser på det politiske spektrum i Danmark såvel som i resten af den vestlige verden, eller når vi ser på holdningerne i eksempelvis EU, prædikes udelukkende én ting: vækst. Men det er måske forkert at sige, at man prædiker vækst – det er nemlig de færreste politikere, som rent faktisk har et fokus på protestantismens vigtighed i forhold til vækst i den vestlige verden.

Økonomi er i sagens natur et i høj grad matematisk anliggende; men det er både ignorant og dybt useriøst at glemme det historiske faktum, at den protestantiske arbejdsetik har skabt, eller været central i skabelsen af den velstand, vi ser i den vestlige verden i dag. Vi skal i langt højere grad huske, at alverdens regnestykker ikke løser vores problemer – selv skattelettelser kan ikke stå alene, og slet ikke i det sekulære Danmark. Det eneste, der på lang sigt kan redde dansk økonomi helt konkret, er en markant nedbringelse af den offentlige sektor såvel som velfærdssamfundet, sammen med en styrkelse af den evangelisk-lutherske folkekirke. Alt sammen med målet at sikre protestantismen og derigennem dansk økonomi.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.