Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Indspark

Kirkeministeren splitter folkekirken

Hans Hauge: Nogle kirkeministre er helt usynlige, andre tiltrækker sig opmærksomhed. Socialdemokraten Bodil Koch var en emsig minister, der greb ind i folkekirkens indre liv. Hun ansatte f.eks. en partifælle, Jørgen Bøgh, som domprovst i Aarhus.

Hans Hauge, Lektor, dr.phil.
Hans Hauge, Lektor, dr.phil.

Så røg hun cigarer, for det gjorde frigjorte kvinder dengang. Ak, ja. En anden socialdemokratisk kirkeminister, Jørgen Peder Hansen, ville i 1975 forhindre, at en præst boede sammen med en kvinde, uden at de var gift. Ak ja, tiderne har ændret sig. Den radikale Ole Vig Jensen viste sig efter sigende aldrig i ministeriet til embedsmændenes store tilfredshed. Han var derfor i alle henseender en god kirkeminister. Men han var også radikal før caffè latte-perioden og før Zenia Stampe og ekstremismen.

I dag glemmer vi ofte, at den første store sag, som VK-regeringen fik, kort efter at den trådte til i 2001, var en salmebogssag. Sådan begyndte kulturkampen. Et udvalg af eksperter og salmesmagsdommere var godt i gang med at lave en ny salmebog. Kirkeminister Tove Fergo mente ikke, der var behov for en sådan, og så blev bisper og præster vrede. Det fortsatte de med at være indtil ligestillings- og kirkeminister Manu Sareen overtog styret. Salmebogssagen ødelagde Tove Fergos politiske liv. Det blev endnu værre, da Birthe Rønn Hornbech blev integrations- og kirkeminister. Hun blev af de gejstlige nærmest opfattet som evangelisk-luthersk. Og præsterne prædikede imod hende og næstekærligt om flygtninge, men lukkede dog ikke sognegårdene op for dem.

Der skete ting af kirkehistorisk betydning under VK: En radikalisering af præsterne, således at over halvdelen stemte til venstre for midten. Det vil sige, at de stemmer på partier, som vil adskille stat og kirke. Noget andet skete også: Både socialdemokraterne og SFerne forlod deres klassiske støtte til folkekirkeordningen. Der er dermed sket en partipolitisering af folkekirken. Det er noget nyt. Folkekirken er blevet blå.

Manu Sareen kan nå at gøre ubodelig skade i den korte tid, han kommer til at sidde. Han har uendelig lidt at lave i Ministeriet for Ligestilling og Kirke, og derfor har han tid til at profilere sig. Og det er jo utroligt, at en kulturradikal ideolog har fået gennemtvunget, at bøsser og lesbiske kan blive viet kirkeligt.Der må ligge noget andet bag, og det gør der.

Han ved, at det på sigt vil splitte kirken. Det er første skridt på vej mod en adskillelse. Nu har han taget næste skridt med en kirkekommission. I spidsen er forhenværende ombudsmand Hans Gammeltoft-Hansen, der altid har ønsket en kirkesynode, der skulle styre kirken. Han skrev i sin tid en bog sammen med bl.a. Margrete Auken om at få indført en sådan. Nu kan de to endelig få deres ønske opfyldt, så kirken kan få politisk magt. Den eneste trøst er, at Jesper Langballe er med. Vi må håbe, han kan standse ødelæggelsen af folkekirken.

Hans Hauge er ny skribent på Indsparkholdet.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.