Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Mediemøllen

Kampen om ordene

Niels Krause-Kjær: Folkeskolelærerne og gymnasielærerne har tabt første slag i kampen om deres overenskomst og retten til selv at administrere store dele af deres arbejdsuge. De har nemlig tabt kampen om ordene i medierne.

Bylinefoto: Niels Krause-Kjær.
Bylinefoto: Niels Krause-Kjær.

Det blev forleden eksemplificeret af en studievært i TV-nyhederne, som bekendtgjorde, at regeringen ønskede at ’normalisere’ gymnasielærernes arbejdstid på linje med kommunernes krav til folkeskole­lærerne. Her vil man også ’normalisere’.

Og hvem går ikke ind for en normalisering? Det lyder både rart og sikkert.

Ordet er bevidst og vellykket spin af arbejds­giverne - i dette tilfælde kommunerne og staten. Der kan være mange grunde til at løsne en overenskomst, som reelt gør det svært for skoleledere og gymnasie­rektorer at lede og fordele arbejdet. Men at ville lave noget radikalt om, er vel ikke en ’normalisering’ - og da i alt fald ikke for skole- og gymnasielærerne, der på den hårde måde er ved at lære, hvad der menes med Danske Banks udskældte slogan ’New Normal, New Standards’.

Brug og misbrug af ord i medierne sker hver gang journalister sover i timen eller lader sig misbruge.

På min første dag som redaktionssekretær på udlandsredaktionen på Jyllands-Posten for snart 25 år siden blev jeg af den daværende udlandsredaktør netop belært om ordenes kraft. Der var således stor forskel på guerillakæmper, frihedskæmper eller terrorist, selv om det måtte være den samme bevæbnede person, det handlede om, forklarede han. Hvad skulle man for eksempel kalde Nelson Mandela, der på det tidspunkt stadig sad fængslet i Sydafrika? Og de bomber som ANC gennem årene havde ladet sprænge i byerne i kampen mod det hvide styre? Frihedskamp eller terror?

Eller for nu at komme frem i tiden og ned på jorden - hvad skulle man kalde en ring omkring København til regulering af trafikken? Betalingsring, miljøring eller trængselsring? Tre vidt forskellige titler på de samme bomme, og regeringspartierne havde for et år siden hver sit bud. Også derfor måtte de nøjes med en god løsning i morgen.

Det vrimler med sproglig manipulation, som bevidst eller ubevidst overtages af medierne, bliver en del af sproget og dermed er med til at skabe eller forvrænge den virkelighed, som bagmændene ønsker. I USA hedder abortmodstandere derfor ’pro-life’, og mangemillionærer kaldes ’job-creators’, som argument for en meget lav personbeskatning.

Men i Danmark kan vi også. Udlændingestyrelsen blev således til Udlændingeservice, selv om den politiske ordre vel mest gik ud på at holde de fleste ude. Kontanthjælp blev til starthjælp, selv om det rettelig var en særlig nedsat ydelse for en særlig gruppe. Fyringer bliver til tilpasninger. Og vi kan blive ved: Dovne-Robert, Gucci-Helle, Trolex, Udkantsdanmark, morfin-borgmesteren, sultecirkulære, kartoffelkur, fattig-firserne, 2000-og-træls, skattestop, kontraktpolitik, ældrebyrde, akutjobpakke, udfaldstruet. Ord overtaget af medierne, skabt til at sætte os i en bestemt stemning og dermed give et bestemt resultat.

George Orwells beskrivelse af ’newspeak’ er sprællevende og aktuel, også i dag. Ord skaber virkeligheden. Og nu er det så arbejdsugen, der skal normaliseres for lærerne. Det manglede da bare

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.