Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Indspark

Kære EU, en undskyldning er på sin plads

»En undskyldning er på sin plads efter Timme Bisgaard Munks Indspark i Berlingske 12. april. EU, du må undskylde, at Timme ikke er klar over, hvem du er – for lad mig slå det fast med det samme: Vi er alle sammen EU, og du – EU – er kun så god, som vi gør dig til.«

Stine Bosse
Stine Bosse

Kære EU.

En undskyldning er på sin plads efter Timme Bisgaard Munks Indspark i Berlingske 12. april. EU, du må undskylde, at Timme ikke er klar over, hvem du er – for lad mig slå det fast med det samme: Vi er alle sammen EU, og du – EU – er kun så god, som vi gør dig til, og du er faktisk ikke så slem, som mange vil gøre dig til.

For EU – det er ikke kun dig, der har svigtet. De 28 nationalstater, du består af, har svigtet i at søge fælles europæiske løsninger. Nationalstaterne har kort og godt lurepasset og ikke taget ansvar i det forpligtende fællesskab, som du er. Et forpligtende fællesskab, hvor man bidrager, og hvor man får.

Så kære Timme, når du påstår, at EU gør for lidt, for langsomt og er helt forvirret – ja, så er det dig, der er forvirret. De ansvarlige politikere har siddet med konkrete forslag fra EU-Kommissionen uden at søge de fælles løsninger – dette gælder også Danmark. Kommissionens migrationsudspil fra maj 2015 handler om, hvordan vi skal håndtere flygtningekrisen, herunder hjælpe mennesker, der flygter fra krig. Det fejrer snart et års fødselsdag.

Der er dog ingen grund til at hejse Europaflaget, for nationalstaterne i EU har svigtet deres ansvar, og forslagene er ikke vedtaget. Hvor er viljen til at tage ansvar? kan man fristes til at spørge. Så når vi taler om, at det er »dem nede i EU«, som har vedtaget eller ikke vedtaget en lov – ja, så er det altså også vores danske politikere. Spørgsmålet må aldrig være, hvad de andre har gjort for at løse vores fælles udfordringer – men hvad vi kan gøre i fællesskab. Husk blot på, at EU ikke kun er politikere – det er også borgere, som du og jeg. Så når borgere som du kritiserer EU for manglende ansvar – ja, så må du melde dig ind i kampen, Timme – for du er også EU. Jeg vil ikke påstå, at projektet EU er perfekt – tværtimod. Men for at ændre det uperfekte må vi alle bidrage og gå ind i kampen.

EU er ikke et trehovedet monster i Bruxelles – det er mennesker i Kommissionen, Ministerrådet og Parlamentet. Politikere, som borgerne i EU har valgt. Mennesker, der tager ansvar og træffer beslutninger. Nogle vi er enige og andre uenige i. Er de ikke gode nok, må vi lave dem om. Sammen. Sådan er det også i Danmark. Men der bebrejder vi ikke institutionen Kommunen eller Folketinget, der bebrejder vi politikere – og stemmer anderledes næste gang. Sådan er det også med EU – hvis vi ikke er enige i beslutningerne, så kan vi stemme på nogle andre til Europa-Parlamentet eller vælge en anden regering, som repræsenterer os i Ministerrådet. Det gælder alle europæere – danskere som grækere.

Du har mange spændende indspark i debatten, så vi glæder os til at byde dig velkommen i Europabevægelsen, hvor vi i fællesskab går ind i kampen for et EU, hvor nationalstaterne tager ansvar i det forpligtende fællesskab.

De bedste hilsner

Borgere i Europa

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.