Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Kommentar

Kære DF: Lad os værne om SUen

Så kære Dansk Folkeparti. Vi håber, at I står fast på, at en halv million elever og studerendes mulighed for at uddanne sig ikke skal forringes.

Martin Thing
Martin Thing

Venstre har foreslået en SU-reform, der, hvis den bliver vedtaget, rammer en halv million elever og studerende. Konservative og Liberal Alliance har bekendt kulør: Det er ikke dem, der kommer til at bruge deres mandater på at forsvare elever og studerendes levegrundlag. Det er ikke dem, der kommer til at forsvare et uddannelsessystem, hvor man kan uddanne sig uden at skulle vælge mellem, om man vil starte sit arbejdsliv med gæld, eller om man skal fravælge at være fuldtidsstuderende. Det er ikke dem, der kommer til at værne om et uddannelsessystem, hvor du ikke har dårligere uddannelsesmuligheder, hvis du er født i Tønder end i København, og hvor social baggrund ikke kommer til at definere, hvilke muligheder du har.

Det er derfor, vi skriver til jer. Vi ved, at I før har værnet om SUen, og I siger, at I afviser at skære i kernevelfærden for at skaffe penge til topskattelettelser. Derfor håber vi også, at I ikke bukker under, og går på kompromis med en af de bærende værdier i det danske uddannelsessystem.

Lad os starte med at slå fast, at Venstres forslag til SU-reform rammer alle unge, der gerne vil uddanne sig. Det er lige meget, om du er elev på en ungdomsuddannelse, om du vil være tømrer, SOSU-assistent, politibetjent, sygeplejerske, pædagog, socialrådgiver, ingeniør eller gymnasielærer, så står du til at miste 20 procent af den indtægt, der gør det muligt at betale husleje og havregryn.

For hjemmeboende elever på ungdomsuddannelserne betyder reformen, at deres SU bliver mellem 736-2.049 kr. pr. måned. Det betyder, at de elever, der får den laveste sats, når de fylder 18, vil få mindre i SU end de børnepenge, de ikke længere får. Og det betyder, at unge, der er nødsaget til at hjælpe til med huslejen derhjemme, står med meget lidt tilbage til alle andre udgifter.

For studerende på videregående uddannelser er forventningen, at vi skal være fuldtidsstuderende og som minimum skal bruge 37 timer om ugen på at studere. Allerede nu bruger en fjerdedel af alle studerende hele SUen på husleje. Det er altså i forvejen de færreste studerende, der kan gennemføre en uddannelse uden at supplere SUen enten med erhvervsarbejde eller lån. En SU-nedskæring vil altså betyde, at studerende står med to valg. Enten skal de gældsætte sig yderligere og starte deres arbejdsliv med en kæmpe gæld. Eller også skal de skrue op for erhvervsarbejdet.

For studerende på de mellemlange videregående uddannelser, der bruger en stor del af deres studietid på at være i fuldtidspraktik, er der stort set ingen mulighed for at passe et studiejob ved siden af. Det betyder også, at SU-reformen kommer til at tvinge fremtidens sygeplejersker, pædagoger, lærere og socialrådgivere til at starte deres arbejdsliv med gæld.

For universitetsstuderende er det lidt nemmere at planlægge tiden, fordi uddannelsesnedskæringerne betyder, at vi ikke har særlig mange undervisningstimer, og derfor bruger meget tid på selvstudier. For nogle vil det være muligt at bruge dagtimerne på forelæsninger og erhvervsarbejde, for så at bruge aftentimerne på at læse. Men vi bliver bestemt ikke bedre studerende af at placere selvstudier i aften- og nattetimerne. Og fremdriftsreformen gør, at vi risikerer at blive smidt ud af vores uddannelse, hvis ikke vi består 45 ECTS om året. Det er med andre ord farligt at nedprioritere studierne for at bruge tiden på erhvervsarbejde.

Endelig er der de studerende, der af helbredsmæssige og personlige årsager ikke kan have et arbejde udover studierne. Studerende med handicap, med børn og på barsel. Hvis Venstres forslag bliver til virkelighed, kommer de til at få endnu sværere ved at få økonomien til at hænge sammen. Der er alle de studerende, der bliver forsinkede, og som står uden SU i slutningen af deres studium, hvis det 6. SU-år afskaffes. Der er alle de studerende, der flytter på tværs af landet for at uddanne sig, og som ikke kan svinge forbi forældrene og få aftensmad sidst på måneden, og som ofte ender med en høj husleje, fordi det er endnu sværere at få fodfæste på boligmarkedet i studiebyerne. Der er de studerende, hvis forældre ikke har økonomisk råderum til at lave en hurtig bankoverførsel.

Så kære Dansk Folkeparti. Vi håber, at I står fast på, at en halv million elever og studerendes mulighed for at uddanne sig ikke skal forringes. At I insisterer på et samfund, hvor vi prioriterer at bruge midlerne på at støtte mennesker i de perioder, hvor de har brug for det, i stedet for at bruge dem på topskattelettelser til dem, der i forvejen har mest.

Kronikken er på vegne af Uddannelsesallliancen skrevet af: Nikoline Victoria Sørensen, faglig sekr. i Pædagogstuderendes Landssammenslutning, Yasmin Davali, fmd. for Danske Studerendes Fællesråd, Rasmus Kjeldsmark Jacobsen, ungdomskons. i LO, Christian Dalby, fmd. for Lærerstuderendes Landskreds, Martin Thing, fmd. for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, Helle Yndgaard Storm, fmd. for Sygeplejestuderendes Landssammenslutning, Jonas Thisted, fmd. for Landssammenslutningen af Handelsskoleelever, Anna Sofie Vedersø Larsen, fmd. for Sammenslutningen af Danske Socialrådgiverstuderende og Morten Egede, fmd. for Erhvervskolernes ElevOrganisation.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.