Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Opinion

Juridisk abort: Lad os få den seriøse debat

Er juridisk abort klynkeri over biologiens naturlige orden, eller er det muligt at opstille konkrete forslag til juridisk abort, som ikke blot er ren symbolpolitik og ikke bliver en glidebane for mænds manglende anvendelse af prævention?

ARKIVFOTO af gravid- - Se RB 19/11 2015 09.05. Der bliver ikke gennemført fødselsforberedelse og hjemmebesøg for de gravide, der er tilknyttet Danmarks største fødested, skriver DR P4 København. (Foto: Maria Hedegaard/Scanpix 2015)
ARKIVFOTO af gravid- - Se RB 19/11 2015 09.05. Der bliver ikke gennemført fødselsforberedelse og hjemmebesøg for de gravide, der er tilknyttet Danmarks største fødested, skriver DR P4 København. (Foto: Maria Hedegaard/Scanpix 2015)

Efter at tre afsnit af DR2-programmet »Ufrivillig far« har rullet over skærmen, synes det offentlige skænderi ingen ende at tage. Med sind, der strider imod begrebet juridisk abort, ønsker vi egentlig at være åbne for debatten, men savner noget helt konkret at forholde os til. Vi hører uretfærdigheden og ønsker nu en forståelse af, hvad I mænd efterspørger af rettigheder.

De fleste kan blive enige om, at juridisk abort ikke bare skal være et nyt præventionsmiddel for mænd, og alle kan vist blive enige om, at man ikke kan sidestille den juridiske abort – med kampen mod nem-id som største bivirkning – med kvindens abort, som ifølge sundhed.dk normalt giver bivirkninger som f.eks. blødninger og mavesmerter.

Et indgreb, der i nogle tilfælde kan have indflydelse på muligheden for et senere ønske om at blive gravid og gennemføre en graviditet.

På baggrund af den generelle opfattelse af tilkendegivende meninger har vi opstillet fire nødvendige forudsætninger for juridisk abort:

1. Loven udformes med henblik på at beskytte mænd mod kvinder, der lyver sig til graviditet: ikke når et samleje, der ender uheldigt, bare ikke er sjovt mere. Uplanlagt graviditet skyldes ikke kun kvinder, der vil snyde manden. 50 pct. af medforfatterne af dette læserbrev er ved uheld undfanget af en kobberspiral som fejlede.

2. Bevisbyrden for bedraget skal løftes af manden. I Danmark er man uskyldig til det modsatte er bevist, og kun påstande om snyd er naturligvis ikke tilstrækkeligt. At kunne få juridisk abort må ikke blive, endnu, et argument for at droppe brug af kondomet.

3. Kvinden skal have et oplyst grundlag, hvorpå hun kan træffe beslutningen om en potentiel abort. Hun skal vide i hvilken grad, hun kan forvente støtte og opbakning. Hun skal have betænkningstid og mulighed for at søge lægehjælp. Manden bør give sit afkald inden kvinden er i 12. uge, og en truffet beslutning er gældende. Det er uhyre sjældent, at kvinder opdager en uplanlagt graviditet inden for de første uger, hvorfor denne tid ligeledes er fratrukket i mandens betænkningstid.

4. Juridisk abort er kun gyldigt for danske graviditeter, idet andre lande ikke kan forventes at respektere en dansk særlov herom. Når programmet Ufrivillig far ruller over skærmen, taler vi om to ud af tre mænd, der er blevet gravid med udenlandske kvinder. Dem kan og skal den danske stat ikke lovgive om.

Såfremt det er muligt at opstille konkrete forslag til juridisk abort, som ikke blot er ren symbolpolitik og ikke bliver en glidebane for (manglende) anvendelse af prævention for mænd, så lytter vi gladeligt.

Indtil da må det betragtes som klynkeri over biologiens naturlige orden.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.