Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Opinion

Julen er ikke i fare

Uffe Elbæk: Skal vi nu ikke lige slå koldt vand i blodet? Hvis det havde været den tidligere kulturminister Per Stig Møller (K), der havde sagt, at traditioner hele tiden er til forhandling og debat, så havde ingen løftet et øjenbryn.

Uffe Elbæk, Kulturminister (R)
Uffe Elbæk, Kulturminister (R)

Der er sådan set tale om god, snusfornuftig pragmatisme. Traditioner giver mening, fordi vi holder dem i live, og vi holder dem i live, så længe de giver mening for os. De er netop »traderede« – overleverede af levende mennesker og et levende fællesskab, ikke af død lovgivning og strikse pegefingre fra Folketinget.

Man kan undre sig over, hvor De Konservative er i den her sag, ligesom man savner Bertel Haarders og Søren Pinds parti. De to skrev for bare halvandet år siden, at de ikke var ministre for »tørklæder, badeforhæng og leverpostej«. Alligevel er Venstre nu tilsyneladende i oprør over en formulering om et juletræ i Kokkedal.

Da jeg var barn, kunne man ikke gå i biografen på langfredag. Det var en særlig mærkedag i den kristne kalender, og derfor holdt biograferne lukket – ligesom man heller ikke kunne gå på værtshus eller til fodboldkamp. Sådan er det ikke i dag. Mange bruger i dag påsken på at se en god film eller tage til fodbold. Men vi er hverken mere eller mindre danske af den grund, og påsken holder vi jo stadig fast i.

Er jeg så ligeglad med julen? Nej, bestemt ikke. Julen giver mening og sammenhold for rigtig mange danskere. Den skaber både fællesskab over flæskestegen og skønsang til salmerne. Selv ser jeg hvert år frem til julemessen i Vartov med hele familien – og min gamle mor som omdrejningspunkt. Det er en skøn og levende tradition, som ingen kan tage fra os.

Men vil jeg som lovgiver »gøre noget ved« sagen i Kokkedal, sådan som Dansk Folkeparti ønsker? Nej. Traditioner kan ikke påtvinges oppefra med lov, for så ender vi i dogmer og fundamentalisme. Det er og bliver en lokaldemokratisk afgørelse, hvad en boligforening vil bruge budgettet på. Også dér vil jeg holde mig til en af de stærkeste danske traditioner: respekten for nærdemokratiet.

Synes jeg så, at det er fornuftig beslutning, som lokalforeningen i Kokkedal har truffet? Nej, bestemt ikke. Og her vil jeg henvise til en tredje god dansk tradition, nemlig at demokrati også betyder respekt for mindretallet, uanset religion. Det vil være smukt, hvis beboerne i Egedalsvænge kan sætte sig ned igen som gode, ligeværdige borgere og finde et godt, dansk kompromis.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.