Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Opinion

Journalistik lider under politisk korrekthed

Politisk korrekthed er det helt overordnede problem. Det er den dyne, der ligger som en kode ind over journalistikken generelt. Ikke bare i Danmark, men i endnu højere grad i Sverige og Tyskland.

Søren Storm Kristensen.
Søren Storm Kristensen.

I artiklen »Er dansk journalistik i forfald?« interviewer Berlingskes journalister (mere ledende og kendte) journalister – Lars Werge, formand for Dansk Journalistforbund, chefredaktør på Fyns Amts Avis, Troels Mylenberg, Niels Overgaard, journalist, og blogger for bl.a. Business.dk og TV2s social media-redaktør, Kaare Sørensen.

Til stor overraskelse når journalisterne tilsyneladende frem til, at dansk journalistik ikke er i forfald.

Kunne det måske have været formålstjenligt at interviewe nogle læsere eller repræsentanter herfor?

Selve grundlaget for artiklen – journalister der interviewer journalister – er udtryk for det forfald, som artiklen når frem til ikke eksisterer. At journalisters transmitterede, interne snak og holdningsdannelse er et stadigt voksende problem ses i alt fra statsfinansierede TV-snakke-programmer til »smykkesagskrisen«, hvor journalisters selvbekræftende kommunikation over Atlanten og Nordsøren blev hæmningsløst formidlet til den mere eller mindre forbløffede befolkning.

Artiklen når rundt om mangt og meget, bl.a det høje tempo, fejlene og det, der er værre - plagiaterne, de sociale medier og »clickbait-forbandelsen«. Men på intet tidspunkt berøres begrebet »politisk korrekthed« med et eneste ord.

Det er ellers en af de ting, man som læser tænker allermest over i den daglige gennemgang af journalisters fremstilling af virkeligheden.

Politisk korrekthed er det helt overordnede problem. Det er den dyne, der ligger som en kode ind over journalistikken generelt. Ikke bare i Danmark, men i endnu højere grad i vores nærmeste nabolande, Sverige og Tyskland. Det ved enhver læser, der daglig scanner nyhederne for politisk korrekthed for at nå ind til kernen i teksterne. Fraserne er mange – »en gruppe unge«, »utilpassede«, »kontroversiel politiker« osv. – man skal kende filteret for at forstå, hvad ordene dækker over, og hvad artiklerne i virkeligheden fortæller.

Næsten synkront med artiklen skrev fornuftige Claes Kastholm om den underminerende underholdningshunger især i TV-mediets nyhedsformidling i indlægget »Seriøsiteten sidder ikke med ved redaktionsbordet…« (Berlingske, søndag 31. januar). Kastholm mener, at forsøget på at levere underholdning, sensation og følelser er forklaringen på forfaldet, og ikke at redaktionerne og journalisterne er politiske.

Her må man bare sige, at det ene ikke udelukker det andet – tværtimod. Det er blandt nogle læsere en kendt sag, at den danske journaliststand er overvejende venstreorienteret. Det blev tydeligt dokumenteret i en undersøgelse fra 2012, hvor det viste sig, at 80 pct. af de adspurgte journalister befandt sig i rød blok (heri medregnet 30 pct, som ville stemme på Radikale Venstre).

Unægteligt en udtalt skæv fordeling i forhold til den øvrige befolknings politiske tilhørsforhold, og man skal være endog meget blind for ikke at kunne se, at det skinner igennem i de daglige journalistiske beretninger.

Journalister ville gøre sig selv en stor tjeneste ved at se på sig selv i et mere ærligt lys og erkende, at deres troværdighedsproblem ikke blot skyldes enkeltsager, personlige skævskud og teknologiske ændringer i mediebilledet, men at der overordnet er brug for mere kritisk tilgang til konsensus og enighed i egne rækker.

Ellers forsvinder læserne til medier, der giver dem dette.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.