Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Kommentar

Jo, asylfasen baner vej til et aktivt arbejdsliv

»Det er noget nemmere at rejse hjem med oprejst pande og noget på et CV, end hvis man har været tvunget til et passivt liv.«

Arkivfoto fra asyllejr: Scanpix
Arkivfoto fra asyllejr: Scanpix

Berlingskes læsere kunne med artiklen »Hurtige job til flygtninge sander til i regler« onsdag 8. februar få det fejlagtige indtryk, at en tidlig indsats i asylfasen ikke nytter noget for at få flere flygtninge i arbejde. Det passer ikke. I Røde Kors ser vi jævnligt eksempler på, at en målrettet indsats i asylfasen betyder flere selvforsørgende flygtninge.

Daniel fra Eritrea har job i Aldi, Mohammed fra Syrien har fået arbejde på det lokale hotel, og Keiwan fra Iran er i praktik samme sted. Det skyldes, at Røde Kors har fået et unikt samarbejde op at stå med de kommuner og virksomheder, hvor de tre flygtninge boede, mens de var asylansøgere. Gennem partnerskabsaftaler kan flere flygtninge forsørge sig selv og deres familier. Samtidig får lokale arbejdsgivere den arbejdskraft, de rent faktisk har brug for.

Det begyndte som pilotprojektet »Fast Track« i Vejle. Nu har vi den slags partnerskabsaftaler med otte kommuner i geografisk nærhed af Røde Kors’ asylcentre. Og det virker.

De første resultater fra vores samarbejde i Vejle viser, at 85 procent af dem, der har været gennem Fast Track og er overgivet til Vejle Kommune, enten er i ordinær beskæftigelse, løntilskud eller i virksomhedspraktik. Fremgangen er målbar på landsplan. I løbet af de tre første kvartaler i 2016 kom tre gange så mange flygtninge (2.800) i ordinært lønnet arbejde i forhold til samme periode året før (850), viser nye tal fra Dansk Arbejdsgiverforening.

Tilsammen viser tallene altså et helt andet billede end det, der blev tegnet i den forløbne uge, hvor Dansk Håndværk, Dansk Arbejdsgiverforening og Dansk Flygtningehjælp ligefrem sagde, at manglende indsatser i asylfasen er forklaringen på, at flygtninge ikke kommer hurtigt nok i beskæftigelse. Intet kan være mere fjernt fra den virkelighed, som Røde Kors arbejder i.

Med Fast Track er der netop etableret et forløb med kompetenceafklaring, sprog- og arbejdsmarkedsundervisning og virksomhedspraktikker for asylansøgere. Det giver mening for alle: Arbejdsgiverne, flygtningene og alle os andre, fordi det er en gevinst for samfundsøkonomien og for hver eneste flygtning, der kan forsørge sig selv og betale skat fra dag ét, de flytter ud i en kommune.

Faktisk giver det også mening for dem, der er nødt til at forlade landet igen. Det er noget nemmere at rejse hjem med oprejst pande og noget på et CV, end hvis man har været tvunget til et passivt liv.

Måske skulle vi i fællesskab have mere fokus på det, der virker? Vi ved alle sammen, at det ikke er spor let, og ja – beskæftigelsestallene kunne da godt være endnu bedre. Men at sige, at indsatsen i asylfasen ikke rykker, er direkte misvisende. Det ser vi faktisk hver dag, at det gør.

Vi fortsætter i hvert fald ad det konstruktive spor – for flygtningenes skyld og for samfundsøkonomiens skyld.

  • Anne la Cour er asylchef i Røde Kors.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.