Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Indspark

Jeg tror, altså er jeg

Lars Östman: I den forgange tid er den danske statskirke, dvs. Folkekirken, igen kommet for skud. Denne gang har kirken fået den idé, at man skal være troende for at være præst.

Lars Östman, filosof
Lars Östman, filosof

Mejdal Kirke i Holstebro søger per 1. maj en præst, der, som man læser i stillingsopslaget, “er troende og optaget af, at forkynde og formidle evangeliet for alle  børn, unge, voksne og ældre.” Menighedsrådet formand, Karl Georg Pedersen, forklarer, at Grosbøll-sagen (præsten, der ikke troede på Gud) har motiveret formuleringen.

Interessant er det derfor, at netop formuleringen om, at præsten skal være troende, ikke optræder på Kirkeministeriets hjemmeside (som med tiden er kommet til at hedde Ministeriet for Ligestilling og Kirke; det kan dårligt være andet med en Manu Sareen, der sørgede for at få homovielser gennemført). Faktisk så står der her hverken noget om salmer eller forkyndelse men i stedet, at der til stillingen “er knyttet forpligtelse som kirkebogsfører og begravelsesmyndighed.” Med andre ord: Præsten skal nøje registrere fødsel og død.

Der tegner sig naturligvis det problem, at det i ansættelser er ulovligt at diskriminere såvel mellem køn og race, som seksuel, politisk og religiøs orientering. Men den danske lovgivning har naturligvis lavet en undtagelseslov, så at man sikrer sig, at man får de rigtige mennesker til de rigtige stillinger. Altså at diskriminering alligevel er lovligt. Undtagelsesvis. Naturligvis.

På Beskæftigelsesministeriets hjemmeside læser man, at det kan “være nødvendigt at ansætte personer med bestemte kendetegn af hensyn til jobbets udførelse.” Det respektive ministerium giver dispensationen. Det er fx en sådan fjerkræslagterierne, der eksporterer til de arabiske lande har fået, så at de kan “ansætte en muslim til at udføre halalslagtning.”

Man må dog alligevel undre sig over, hvorledes disse fjerkræslagterier og Mejdal Kirke har forestillet sig at bedrive deres inkvisition. If. Koranen er man muslim, hvis man fremsiger trosbekendelsen that´s it. Den kunne man passende fremsige under jobsamtalen.

Straks mere kompliceret er det i Mejdal Kirke: Man skal være kristent døbt, medlem af Folkekirken og desuden overholde kirkens dekorumregler (regler for den rette livsførelse). Og så skal man altså også tro på Gud. Det kunne man passende bekræfte under jobsamtalen.

Den inkvisition, der pågik i det katolske Italien, Spanien og Portugal fra Middelalderen, op gennem Renaissancen og frem til de moderne, europæiske demokratiers etablering i 1800-tallets midte finder i vore samtidige demokratier en særlig genkomst.

Hvor inkvisitorerne stræbte efter sandheden, og som også gjorde torturen til en “undersøgelse af sandheden”, så kom tilståelsen med tiden til at gå hånd i hånd med torturen, og gjorde den ganske overflødig. Pludselig begyndte de anklagede at tilstå, skønt de var uskyldige, og underlagde sig således magten totalt ved at sige, hvad den ville høre. Men tilståelsen var stadig gyldig, idet den var “samvittighedens stemme”.

Denne sekulariseret undersøgelse af sandheden er den vi ser generelt på arbejdsmarkedet, forstærket af den mere og mere iscenesatte krise og eksemplarisk brugt af Mejdal Kirke. Paradokset er, at Folkekirken ser sig nødsaget til at ty til en sådan inkvisitorisk strategi, men dette kun fordi den er en statskirke, der forhindrer de medlemmer, hvis interesse den efter sigende skulle varetage, at egenhændigt og helt i overensstemmelse med Luthers forestillinger at vælge deres overhoved.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.