Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Opinion

Islams styrke eller de kristnes svaghed?

Iben Tranholm: Hvor skal juletræet stå? I debatten om beboerforeningen Egedalsvænge, hvor et flertal på fem muslimer ud af ni medlemmer har vedtaget, at de i år ikke skulle have et fælles juletræ, er skytset vendt imod islam.

Iben Tranholm, teolog og journalist
Iben Tranholm, teolog og journalist

Sagen viser, at danskernes frafald fra kristendommen udgør en langt større trussel end sharia-loven.

Søren Krarup skrev 20. november her i avisen, at juletræssagen er et åndeligt overgreb mod det danske folk. Han opfatter den som muslimers forsøg på at drive danskheden ud og overtage magten. Også partifællen Christian Langballe (DF) mener, at det er islamiske kræfter, der truer danskernes frihed til at fejre jul.

Fælles for Krarup og Langballe er, at de giver det politiske system skylden. For Krarup er juletræssagen en direkte konsekvens af udlændingeloven af 3. juni 1983. Langballe langer ud efter den nuværende regering, som han mener er forpligtet på grundloven § 4 ifølge hvilken staten skal understøtte den evangelisk-lutherske tro. Det er dermed regeringens opgave at sikre, at danskere frit kan fejre jul.

De tager helt fejl. Det er ikke en politisk opgave at bevare kristne traditioner, men en kirkelig. Derfor skulle Krarup og Langballe hellere rette en hård kritik mod den danske folkekirke og sig selv som præster. De burde også kritisere de ca. 78 procent inaktive medlemmer af folkekirken, som dårligt ved, hvorfor de er døbt, for at islam i visse områder af Danmark nu er mere synlig end kristendommen.

I takt med, at muslimer er kommet til Danmark og på helt legitim måde dyrker deres tro, har danskerne til gengæld forladt troen. Mange præster har sat alt ind på at få kristendommen til at følge med tiden, men det har vist sig at være fatalt, for det eneste, der er sket, er, at danskerne er løbet fra kirken. I stedet har nationen opbygget et næsten religiøst forhold til velfærdsstaten, der som en ny gud, sørger for den enkelte fra vugge til grav. Det viser sig nu at være et vakkelvornt bolværk mod andre religioner, kulturer og værdier.Den dybe troskrise, som danskerne og deres svigtende åndelige ledere har bragt sig selv ud i, truer dansk kristen kultur langt mere end islam. Hvis islam og andre religioner nu er mere synlige end de kristne traditioner, falder det alene tilbage på danskerne selv og deres totale ligegyldighed over for Gud.Krarup og Langballe får det at se ud, som om fejringen af julen står og falder med retten til at opstille et juletræ i et beboelsesområde. Det afslører, hvor fattigt et forhold danskerne har til kristendommen. Danskerne i Egedalsvænge har da masser af muligheder for at fejre jul for fuld skrue. Muslimer forhindrer dem jo ikke at gå i kirke, læse i Bibelen og bede.

Hvis ikke den danske jul kommer til at handle om noget mere end blot juletræer, så er det helt sikkert, at andre religioner i fremtiden kommer til at sætte den åndelige dagsorden i landet. Det kan man ikke bebrejde dem. De tager blot deres tro alvorligt. Problemet er ikke islams styrke, men de kristnes svaghed.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.