Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Opinion

Ingeniører - ny vare for grænsehandel

Torben Liborius: Med skatterefor­men er det ikke kun den traditionelle grænsehandel, der vokser.

Torben Liborius, Erhvervspolitisk chef Dansk Byggeri
Torben Liborius, Erhvervspolitisk chef Dansk Byggeri

En ny vare er opstået - danske arbejdspladser inden for udstationerende brancher. Med forhøjelsen af skatten for udstationerede medarbejdere har skatteministeren gjort deres arbejdspladser - og mange følge­arbejdspladser i Danmark - til en ny grænsehandelsvare, for nu køber de internationale kunder i stedet mere svensk eller tysk udstationeret arbejdskraft, hvor de hidtil også har kunnet få udstationerede danskere. Men danskerne er blevet alt for dyre.

Ligningslovens §33A har hidtil sikret konkurrencedygtighed for dansk projekt­eksport, men det er slut nu. I Dansk Byggeri er vi rigtig bekymrede for, at det med afskaffelsen af LL §33A faktisk er lykkedes regeringen at opfinde endnu en vare med grænsehandel med stort tab af danske arbejdspladser til følge. Problemet er i modsætning til almindelig grænsehandel, at disse arbejdspladser og følgeindtægter til Danmark kan vi bare ikke lige køre syd for grænsen eller over Øresundsbroen efter. Denne grænsehandel er et problem for os alle sammen.

Eksemplerne er mange på de virksomheder og brancher, som får stærkt forøgede omkostninger og ikke længere kan deltage i den internationale konkurrence. Det gælder lige fra nødhjælpsorganisationer til store byggeprojekter og projekteksport.

Skatteministerens vedholdende gentagelse af »retfærdighed« mellem ingeniøren i Dubai og den enlige mor i Nordvest er ideologisk lighedsretorik, der savner forbindelse til virkeligheden. Faktisk er det mest sandsynlige, at de begge bliver fattigere, for ingeniøren mister sit job, og det følgejob, den enlige mor skulle have, risikerer også at forsvinde, når den danske ingeniør i Dubai erstattes med en ingeniør fra Tyskland.

Den vedholdende henvisning til, at den nye beskatning bidrager til finansiering af skattereformens skattelettelser, er papegøjesnak, for der bliver intet finansieringsbidrag. Når skatteministeren vægrer sig ved at fremlægge beregningerne af lovforslagets effekter men blot henviser til »gængse regnemetoder«, vover vi at gætte på den rigtige begrundelse: Det er ingen beregninger men blot et slag på tasken.

Dansk Byggeri har fremlagt beregninger baseret på virkelige eksempler fra opgaver, der ville være blevet tabt til udenlandske virksomheder, hvis LL §33A ikke havde eksisteret.

Hvis statsministerens ord i åbnings­talen til Folketinget om at bedre virksomhedernes vilkår og konkurrenceevne ikke skal være helt tomme, skal LL §33A bevares. Med afskaffelsen mister vi flere arbejdspladser og skattekroner i Danmark, end der opkræves.

Den eneste eksport, der vokser, er eksporten af arbejdspladser. Og grænsehandelen har fået en ny dimension.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.