Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Kommentar

Ideer til et nyt dansk Europa-udspil

Niels Jørgen Thøgersen: De kommende reformer i EU bør også engagere Danmark i vigtige diskussioner og beslutninger. “Vi må have en dansk Europa-politik, som kan hjælpe politikere og debatten,” understreger dagens kommentator.

Når det gælder et nyt dansk Europa-udspil, må vi kunne finde endnu bedre måder at sikre en effektiv »idé-udveksling over grænserne« på.
Når det gælder et nyt dansk Europa-udspil, må vi kunne finde endnu bedre måder at sikre en effektiv »idé-udveksling over grænserne« på.

Det var en spændende og glædelig nyhed, da statsministeren i onsdags foreslog, at der nu skal forberedes et nyt dansk Europa-udspil. Et nyt nationalt kompromis om, hvad den danske politik i det europæiske skal være fremover.

For tiden får man let indtrykket af, at det allervigtigste punkt for Danmark er at få en milliard i rabat. Det er der sandt at sige ikke meget dynamik eller perspektiv i - uanset om det lykkes eller ej.

Som Helle Thorning så rigtigt sagde, så sker der for tiden så meget på den europæiske scene, at det er på høje tid, at vi fra dansk side også gør op med os selv, hvor de danske muligheder og interesser er.

Nobels fredspris til EU forleden satte med ét slag hele samarbejdet og dets betydning i perspektiv. De helt friske aftaler om bankunionen og om det europæiske patent kræver vigtige beslutninger, også fra dansk side. Og EU-formanden Herman van Rompuys forslag tidligere på måneden til en køreplan for en række reformer i EU i de kommende år vil utvivlsomt også engagere Danmark i vigtige diskussioner og beslutninger.

Det er på tide, at vi laver en dansk Europa-politik, som kan hjælpe vore politikere og vore diskussioner i denne situation.

Jeg ved, at en ny Europa-høring i Folketinget formentlig vil finde sted engang i starten af foråret.

Mit ærinde i dag er ikke at gå ind i debatten om, hvad der bør være indholdet af den nye politik. Det er at give nogle ideer til, hvordan den kunne blive forberedt på en ny og meget mere spændende måde, end vi hidtil har set.

Jeg har tre forslag hertil:

For det første bør mange flere borgere inddrages aktivt i forberedelserne. Alle snakker hele tiden om, at sådan bør det være. Men meget få gør noget konkret ved det. Nu bør det gøres. Ikke bare med the usual suspects. Ikke mindst med unge mennesker. På uddannelsesinstitutionerne. I klubber og foreninger. Samt mange individuelle mennesker fra alle dele af landet.

Der skal sættes ubureaukratiske og effektive »mekanismer« op, så deres bidrag kommer frem til politikerne, der i sidste ende skal tage beslutningerne. Og det afgørende ved det er, at når folk kan se, at de ikke bare taler til en mur eller ud i den blå luft, når de foreslår noget, men at deres forslag bliver taget alvorligt ikke bare ved at blive læst, men ved at indgå i debatten, ved at blive kommenteret og måske i sidste ende brugt - ja, så er de meget mere motiverede til at deltage. Mange hidtidige forsøg er strandet på, at folk anså det for at være nytteløst. Den slags har været forsøgt med succes i andre lande, så hvorfor gør vi ikke med ét slag Danmark til et foregangsland i at inddrage borgerne effektivt i diskussionen og idéudviklingen? Mekanismerne er til rådighed. Lige fra TV og radio til internettets forskellige tjenester. Konferencer på Skype. Og meget andet. Og så skal vi måske have spændende, troværdige kendte folk til at løbe det hele i gang?

Kunne det ikke være spændende at udvikle en sådan model med dansk rygmærke på? Det kunne i hvert fald få meget stor betydning.

For det andet synes jeg, at vi i denne proces også skal inddrage vore mange Europa-kyndige folk på vore universiteter, i tænketanke og hvor de ellers findes. Ikke sådan at de skal hverken starte eller styre debatten og forslagene. Men på den måde, at de med deres viden og forskning bidrager til at levere troværdigt »råstof« til de emner, der diskuteres. Man kan ikke forvente, at vi alle ved alting, heller ikke om Europa. Det er heller ikke nødvendigt. Bare vi har nogen, der kan hjælpe os, når vi ønsker det. Og det gør altså ikke noget, at politiske holdninger engang imellem er baseret på holdbare facts om og analyser af virkelighedens verden!

Jeg synes, at en anden »mekanisme« skal sættes i værk for at sikre denne formidling af gedigen viden ind i den spændende og fremadrettede debat. Det må også være vore kyndiges interesse, at deres hårde forsknings- og analysearbejde bliver brugt til noget praktisk.

Og for det tredje skal vi finde en god og nem måde også at blive inspireret af, hvad der foreslåes og diskuteres i andre europæiske lande. Det kunne da være, at deres ideer og oplæg også kunne være nyttige for Danmark.

I dag er det meste af informationen om andre lande knyttet til særlige begivenheder, ikke mindst når der er krise. Men det er naturligvis kun en lille flig af, hvad der foregår. Og faktisk er det ikke svært at få fat i denne viden. Der findes f.eks. gode og gratis hjemmesider, der på forståelige sprog bringer artikler fra store dagblade i flere lande. Press Europ er en af dem. Den kan let findes på Google. Living Europe, der døgnet rundt følger ca. 4.000 medier og ca. 1.300 blogs, er en anden. Endda med indbygget Google-oversættelse. Og det nye Debating Europe er en tredje.

Men efter min mening er dette kun starten. Vi må let og uden stor indsats kunne finde endnu bedre måder at sikre en effektiv »idé-udveksling over grænserne« på. De andre bør naturligvis også have let adgang til at vide, hvad der diskuteres i Danmark.

Min pointe er, at vi har en fantastisk mulighed nu. Der skal ikke tøves. »Lad 1.000 blomster blomstre,« som en kendt mand engang sagde i en helt andet sammenhæng. Og det hele skal ske på en sådan måde, at rigtig mange mennesker får lyst til aktivt at deltage - netop fordi de kan se meningen med det. At det nytter at bruge tid og kræfter på sagen.

Sikke et løft hele Europa-debatten pludselig kunne få. Og sikke gode muligheder dansk Europa-­politik ville få ved på denne måde at have sine fødder solidt plantet i en interesseret og aktiv befolkning.

Danmark bør vise vejen. Også på dette felt.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.