Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Indspark

I krig med Kina

Mikkel Vedby Rasmussen: Beijing offentliggjorde i den forløbne uge, at et J-15 kampfly gennemførte sin første landing på Kinas nye hangarskib, Liaoing.

Mikkel Vedby Rasmussen, Professor MSO, Institut for Statskundskab, KU
Mikkel Vedby Rasmussen, Professor MSO, Institut for Statskundskab, KU

For dem der frygter, at Kina er fremtidens supermagt, er landingen på hangarskibet en del af et mønster. For et års tid siden trænede kinesiske piloter på et betonhangarskib i det centrale Kina; i denne uge lander piloterne i det sydkinesiske hav. Om nogle år forventer Kina at have søsat sine egne hangarskibe i stedet for Liaoing, som er et gammel sovjetisk skib købt af Ukraine. På samme måde som Kina startede med at producere plasticting af tvivlsom kvalitet og i dag laver biotech og computere, så vil Kinas militære magt vokse sig større. I USA er strategerne bekymret for denne udvikling.

I 1990erne kunne amerikanerne sende hangarskibe i Taiwanstrædet for at afskrække regeringen i Beijing fra at angribe Taiwan. I dag har kineserne så mange raketter, og nu et hangarskib, at amerikanerne ikke tør gøre den slags. En af årsagerne til, at præsident Obama har flyttet det strategiske fokus fra vest til øst, er netop for at få råd til at investere i militært isenkram, der kan modsvare kinesernes såkaldte anti-adgang teknologier. Ikke at amerikanske strateger ønsker en krig med Kina. Tværtimod virker en sådan krig stadig mere uoverkommelig.

Men måske netop derfor får man fornemmelsen af noget uundgåeligt, når man læser de amerikanske strategi-dokumenter om Kina. De synes baseret på tesen om, at Kina vil vokse sig så mægtigt, at Beijing vil udfordre USA’s interesser til et punkt, hvor USA må og skal slå til - uanset omkostningerne. Kina gør intet for at bringe USA ud af den opfattelse, men spiller tværtimod efter bedste evne på den amerikanske usikkerhed.

Resultatet kan meget vel være et våbenkapløb i det vestlige Stillehav, som kan øge muligheden for en konfrontation mellem USA og Kina betragteligt. En konfrontation som ingen af parterne formentlig kan vinde uden at skade sig selv mere end godt er. For Kinas økonomiske velstand afhænger af eksport til USA, og USAs økonomiske genopretning afhænger af Kinas produktion og investering i amerikanske værdipapirer.

Denne afhængighed behøver ikke at forhindre en krig, men den vil øge omkostningerne for USA, Kina og en globaliseret verden betragteligt. Det faktum synes imidlertid at være forsvundet ud af det amerikanske forsvars strategiske overvejelser, som har et snævert militært fokus. Den kinesiske general Sun Tzu skrev for 2.500 år siden, at hvis man kendte sig selv så vel som sin fjende, ville man sejre i tusinde slag. Måske skulle amerikanerne læse den tekst en gang til.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.