Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Opinion

Hvorfor er det et tabu at være 12-tals pige?

Er vi ikke blevet rummelige nok til, at piger gerne må være gode i skolen, uden at vi skal nedgøre dem og være jaloux på deres intelligens?

Terese Weng Kristiansen.
Terese Weng Kristiansen.

Da min mor forleden dag kom hjem fra cafétur med pigerne, fortalte hun, hvordan hun med stolthed havde pralet med min gode 9. klasses karakterer.

En ting, som dog havde overrasket hende, var, da en af hendes veninder var kommet med den bekymrende kommentar: »Åh nej! Nu skal hun ikke blive sådan en 12-tals pige, vel?«

Jeg oplever gang på gang, hvordan medierne elsker at skrive om elever med de høje karakterer. De elsker at vise dem frem på dagen, hvor elevernes sidste eksamen ligger.

Du er sikkert stødt på fortællinger som: Den nydelige atlet fra en tryg provinsby træder ud af døren. Håret er sat pænt, og charmen nærmest skinner ud af det perfekte Colgate-smil. Han ved, at han får 12. Beskrivelsen af den typiske superstudent kan variere. Én ting er dog sikkert, det er beskrevet i hankøn.

Men helt ærlig? Hvorfor bliver drengene med de gode karakterer kaldt superstudenter, mens pigerne bliver omtalt ud fra deres køn – nemlig med beskrivelsen 12-tals piger. Drengene er super, mens vi stadig mest af alt er piger.

En ny undersøgelse viser, at mange er bange for de såkaldte 12-tals piger, fordi de er en trussel. De er dygtige, og de har det godt med sig selv. Men hvorfor kan jeg ikke have ambitioner som ung pige, når man samtidig hører om drenge, der nærmest bliver hyldet, når de fortæller om deres direktørdrøm?

Er vi ikke blevet rummelige nok til, at piger gerne må være gode i skolen, uden at vi skal nedgøre dem og være jaloux på deres intelligens?

Når begrebet »12-tals pige« ikke bliver forstået positivt, skal det ikke bruges. Det ville være et kæmpe fremskridt for hele landet, hvis vi kunne vise, at vi her i Danmark ikke er bange for at sige »Godt gået!« eller: »Godt, du har høje ambitioner« til piger. Vi kan ikke leve i et samfund, hvor man går og ser ned på dygtige mennesker eller prøver at gøre dem usikre ved at bruge deres køn.

Jeg siger ikke, at piger er bedre end drenge, eller at piger burde have flere rettigheder end drenge. Men at en pige bliver set ned på som følge af sine karakterer er bare endnu et tegn på, at der stadig er en kønsulighed i vores samfund.

Det burde ikke kunne ske, at ens familie bliver bange for, at man ender som en 12-tals pige, fordi man er ambitiøs omkring skolen.

Og til dem, der så fint har rakket ned på 12-tals piger, vil jeg sige: Den generation, du provokerer, skal lede dette land en dag. Tænk, før du skriver!

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.