Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Kommentar

Hvorfor er danske muslimske organisationer tavse?

I flere lande debatteres det, hvilken rolle Islamisk Stat kan få i Europa. Men de muslimske organisationer deltager ikke i debatten.

Verden er vidne til grusomme forbrydelser begået af Islamisk Stat. Alle modstandere af deres rabiate idé om et kalifat og enhver vantro, der ikke vil omvende sig til islam, bliver skudt, halshugget eller korsfæstet. Kvinder og børn bliver solgt på slavemarkeder eller levende begravede. I forgårs skar man halsen over på den amerikanske journalist James Foley.

Den vestlige verden er i oprør. Men blandt de mange, der fordømmer Islamisk Stat, er det svært at finde de etablerede muslimske organisationer. Det gælder også i Danmark. Dette er ejendommeligt i betragtning af, at forbrydelserne jo bliver begået i islams navn. Man skulle tro, at det var magtpåliggende at understrege, at der er troende muslimer, som tager skarpt og utvetydigt afstand fra organisationen.

Men set udefra er det svært at få øje på et sådant muslimsk opgør. Foreløbig er der rungende tavshed i Danmark og i andre europæiske lande. Ingen fordømmer Islamisk Stats måde at praktisere islam på, og ingen udtrykker deres sympati med ofrene for deres bestialske fremfærd. Hvorfor ikke?

Tværtimod er vi vidne til, at tilhængere af Islamisk Stat står åbenlyst frem i Danmark og i andre europæiske lande. Nu er der tilmed oprettet en egentlig fraktion af Islamisk Stat i Danmark. Den har for nylig holdt møde i Vejle om strategien i Danmark. Det skrev Ekstra Bladet i går, hvor avisen også bragte et foto af 24 unge mænd og drenge fra mødet.

Overalt i Europa er billedet det samme: Islamisk Stat vinder tilhængere blandt muslimer i de europæiske lande. De vokser ikke bare i antal, men træder også stadig mere tydeligt frem med deres holdninger. Tusinder af unge mænd er rejst ud som hellige krigere.

I Norge har et TV-interview med talsmanden for organisationen »Profetens Ummah«, Ubaydullah Hussein, netop vakt stor opsigt. I interviewet forklarer Hussein, at han er aktiv fortaler for Islamisk Stat, og at han går ind for halshugning som straf.

I DEN HOLLANDSKE hovedstad Haag var der adskillige flag med IS’s symbol til stede ved en anti-israelsk demonstration. Det fik den hollandske regering til at forbyde flaget forud for en lignende demonstration i Amsterdam. En talsmand for det hollandske politi sagde: »Nazi-symboler, Heil Hitler-hilsner og brændende flag vil ikke blive tolereret. Det samme gælder for ISIS-flag (Islamisk Stat hed før ISIS, red.). Demonstranter må ikke bære det.«

I Storbritannien blokerede unge muslimer for nylig trafikken i Blackwell-tunnelen under Themsen i protest mod Israel. I en video på YouTube ser man tydeligt Islamisk Stats sorte flag med deres symbol. Kommentatoren Douglas Murray beretter i The Spectator, at man kan se det samme flag vaje ved indgangen til et kommunalt boligområde i Londons East End. Journalister fra avisen The Guardian (det britiske Politiken) blev truet, da de besøgte stedet.

Og nu viser det sig, at James Foleys morder efter alt at dømme er brite. Det mener sprogforskere på baggrund af hans accent på videoen med halshugningen.

Alt det vil vi højst sandsynligt komme til at se mere af. Det fremgår af en stærkt urovækkende analyse fra Politiets Efterretningstjeneste, PET. Den er lavet af den centrale enhed for terroranalyse, CTA i slutningen af juni. Ifølge en PET-analyse udgør de hellige krigere en potentiel og særdeles alvorlig trussel i Europa. Desuden er det vurderingen, at de har en central position i radikalisering og hvervning af unge muslimer.

Der er al mulig grund til at frygte, at Islamisk Stat kan styrke denne radikalisering af især unge muslimer, der allerede sker i de europæiske lande. Hvor bred og dyb er sympatien for Islamisk Stat blevet. Det spørgsmål bliver nu stillet i et bekymret tonefald.

I TYSKLAND SAGDE Volker Kauder, gruppeformand for CDU/CSU i Forbundsdagen for nylig, at muslimske organisationer nu må tage bladet fra munden. Specielt krævede han, at de gør en indsats for at forhindre, at tilhængere af Islamisk Stat begynder at forfølge yazidier og kristne i Tyskland. »De har også et ansvar for fredelig sameksistens i dette land,« slog han fast. (Die Welt)

I Storbritannien er en fremtrædende liberal muslim, Taj Hargey, gået ud med et skarpt angreb på de muslimske organisationer tavshed. Det skete i en artikel med overskriften: »Hvorfor fordømmer britiske muslimer ikke de galninge, der dræber i islams navn?« (Daily Mail)

Taj Hargey gør ligesom Volker Kauder opmærksom på, at tilhængere af Islamisk Stat nu bliver synlige i de europæiske lande. Han peger på faren for, at den islamistiske ekstremisme vokser sig stærkere i Storbritannien, og han spørger: »Hvor er det massive ramaskrig over for de systematiske drab på irakiske yazidier, forfølgelsen af kristne og den vanvittige ødelæggelse af deres kirker? Hvor er de koordinerede protester mod Islamisk Stat. Hvor er kravet om at standse det folkemord, som militante sunni-muslimer begår i Irak?«

DET SAMME KAN man spørge de muslimske organisationer i Danmark om. Hvad siger Islamisk Trossamfund, Muslimernes Fællesråd, VIOMIS, fremtrædende imamer som Abdul Wahid Pedersen og formænd for moskeer, herunder for eksempel Grimhøj-moskeen?

Realiteten er i dag, at man kan frygte, at Islamisk Stat vil få mere magt i Europa og at der er behov for den stærkest mulige kritik af organisationens fremfærd fra andre muslimer. Især unge muslimer har brug for et stærkt modspil til de bestialske fanatikere.

Kommer denne kritik?

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.