Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Opinion

Hvor mange pædagoger kan man få, hvis man afskaffer 50 kommunikationsmedarbejdere på Københavns Rådhus?

»København fører an med projekter som lysende bænke, ubrugelige bycykler og en mastodont af en forvaltning.«

Ingrid Slott
Ingrid Slott

I virkeligheden er en høj skat et udtryk for foragt for den enkelte borger. Vi har ikke forstand på at administrere vore egne penge på den rette måde – det har magthaverne – eller har de nu også det?

Mads Lundby Hansen, cheføkonom i tænketanken Cepos, anbefaler i Berlingske 9. marts, at statsministeren nedsætter en udgiftskommission, der skal se på det høje offentlige forbrug. En særdeles god idé, men det er jo prøvet før uden de helt store resultater.

I januar 2014 offentliggjorde den daværende Produktivitetskommission sit kommissorium, som bl.a. kunne fortælle, at politikerne i perioden 2002–2013 havde spildt 21 mia. kr. af borgernes penge på ufornuftige infrastrukturprojekter, hvoraf mange ikke var blevet til noget. Siden denne udmelding har sagerne om misbrug af skattekroner hobet sig op.

Hvis vi skal tale om top 10, ligger koncernen Skat på førstepladsen. Mon der overhovedet er nogen, der har tal på de milliarder af kroner, der her er smidt ud med badevandet. Af andre statslige udgiftsprojekter kan nævnes IC-4 togskandalen, rejsekortskandalen, togfonde, samt alle de ubrugelige IT-programmer, man har investeret penge i hos politi, Skat og mange andre institutioner.

Regionerne kan også være med på listen. Deres forvaltning af sundhedssystemet taler for sig selv. Her er IT-systemet også på det nærmeste ubrugeligt, og man skal nok sætte et meget stort spørgsmålstegn ved bygning af de nye supersygehuse. Region Hovedstaden har brilleret med at afskaffe et velfungerende vagtlægesystem for at indføre systemet med 1813. Hvad det har kostet, blæser i vinden.

I kommunerne går det også godt. København fører an med projekter som lysende bænke, ubrugelige bycykler og en mastodont af en forvaltning, hvor der bl.a. er ansat over 100 kommunikationsmedarbejdere, som ingen ved, hvad laver. En bilfri søndag til september skulle efter sigende koste flere millioner kroner.

Vejle og Odense kommuner kan også være med, når det gælder kommunalt frås med penge til dyre middage med ægtefæller samt rejser og tjenesteydelser.

Ustandselig hører man beklagelser over, at der skal spares, og hvad er det så, man sparer på? Ældrepleje, skoler, rengøring, alle disse steder og i det hele taget servicen til borgerne. Samtidig med denne jammer, skal skatteplagede danskere se på lønninger i det offentlige, som en kassedame i Fakta aldrig ville drømme om, og aftrædelsesordninger i millionstørrelsen, selv om man bliver gået på grund af fodfejl i tjenesten.

Man skal høre om kommunale chefer, der flere gange om året bliver sendt på konferencer på landets dyreste hoteller med overnatning og fuld forplejning, selv om mange rådhuse sagtens kunne bruges til den slags. Dyre rejser til Langtbortistan kammufleret som tjenesterejser, ja, en kommune henlagde endog sit årlige budgetmøde til Island.

At vore politikere skal have en ordentlig løn, kan alle nok være enige om. Det skal imidlertid være en gennemskuelig løn på almindelige vilkår uden skattefrie puljer og andre fiksfakserier. Vi skal imidlertid det offentlige frås til livs. Hvor mange sosu-assistenter går der på 100 bycykler, og hvor mange pædagoger kan man få, hvis man afskaffer 50 kommunikationsmedarbejdere på Københavns Rådhus?

Én million kr. for et chefseminar på et dyrt hotel kan vel i den store sammenhæng lyde af meget lidt, men signalværdien er kæmpestor.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.