Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Tendens

Hvilke muligheder?

Tom Jensen: De var der egentlig alle tre til stede i Helle Thorning-Schmidts nytårstale, oven i købet i et af de tre første afsnit, men da de først var nævnt, var der ikke meget mere at hente for dem, selv om de er de afgørende komponenter i projektet »bring Danmark ud af krisen«.

Tom Jensen, Chefredaktør
Tom Jensen, Chefredaktør

De arbejdende danskere - eller de der gerne vil have et arbejde. Virksomhederne. Og forbrugerne. Statsministeren leverede sylespidst diagnosen: »Arbejdspladser er forsvundet. Flere virksomheder har det svært. Utryghed får os til at holde på pengene«. Men en eventuel kur mod disse tilstande blev der derefter ikke ofret mange ord på. Der var ikke meget, nogen af de tre - de arbejdende, virksomhederne eller forbrugerne - kunne tage med sig videre i det nye år. Det kunne der ellers være god brug for at give dem.

Meget har været sagt og skrevet om udfaldstruede, akutjobs og langtidsledige - også meget vrøvl. Men en kendsgerning er det dog, at ledigheden i Danmark er steget. At der stadig er en alt for stor gruppe danskere med ingen eller kun perifer tilknytning til arbejdsmarkedet. At rigtig mange mennesker står op og går på arbejde hver eneste dag medbringende en stille frygt i maven for, at der ikke længere er noget job til dem i morgen. Det er en af den slags kendsgerninger, der følger med krisen, men det er næppe nok til at dæmpe den frygt, den stilstand eller en ledigs tiltagende desperation, at statsministeren finder muligheder i en krise. Spørgsmålet er, statsminister: Hvilke muligheder?

Virksomhederne i Danmark har det stadig svært. Ordrebøger er tomme. Bundlinjer er røde. Konkurrenceevnen er - som Thorning igen ganske præcist definerede det - blevet forringet i et globalt kapløb om vækst og velstand, hvor Danmark sakker bagud i forhold til en række nye stærke økonomier, hvor vækstraterne stadig er markante, og hvor en kæmpestor global middelklasse er ved at komme til penge. Men for de virksomheder, der kan se, at stilstanden varer ved, var der heller ikke meget at hente fra statsministeren ud over nogle forblommede vendinger om, at regeringen gerne vil styrke eksporten. Hvordan vil statsministeren og regeringen forbedre erhvervslivets muligheder for at konkurrere med de fremadstormende folk i Kina, Indien og Brasilien i de næste årtier? Det fik virksomhederne ikke noget særligt at vide om udover den kendsgerning, at statsministeren finder muligheder i en krise. Spørgsmålet er, statsminister: Hvilke muligheder?

Forbrugerne i Danmark syr pengene ind i hovedpuden i stedet for at bruge dem og medvirke til at skabe vækst. For de er utrygge og gemmer derfor til morgendagen. Derudover er alting dyrt, så man får mindre selv for mange penge end i andre lande, vi sammenligner os med, fordi vi bor i et land, hvor alt er højt: lønniveauet, udgifterne til bureaukrati, skatterne, afgifterne. Tilliden til, at der bliver flere midler at bruge af i 2013 end i fjor, er lav. Det står stille. Men heller ikke forbrugerne fik noget videre med sig af statsministeren udover den kendsgerning, at hun finder muligheder i en krise. Spørgsmålet er, statsminister: Hvilke muligheder? Nå jo, hun kom ind på én: Vi skal uddanne så mange som muligt. Fint med det. Men er det regeringslederens eneste reelle svar på en vej ud af krisen, så må både de arbejdende, virksomhederne og forbrugerne vist kikke en anden vej for at finde en virkelig grund til den optimisme, statsministeren så ivrigt talte om.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.