Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Borgerlige ord

Hvem sætter pris på bøger?

Jesper Beinov: Ligesom vi har haft »bankpakker«, er tiden nu kommet til at overveje en »bogpakke«.

Jesper Beinov, redaktør, kultur, debat & navne
Jesper Beinov, redaktør, kultur, debat & navne

Den dystre baggrund er masselukninger af boghandlere og forlag, der går ind. Kilder i bogbranchen er alarmerede. Som noget usædvanligt opfordrer forlag og boghandlere ligefrem kulturminister Marianne Jelved til indgreb.

Vi skal selvfølgelig ikke rulle det fri bogmarked tilbage. Men forhåbentlig vil Jelved, der er kendt som et indsigtsfuldt og læsende menneske, seriøst undersøge, hvad der kan gøres inden for rammerne af de liberale regler, der blev fuldt indfaset for 2 år siden.I dag er det forbrugermagt, der afgør, hvor kronerne kommer hen, og hvem der overlever. Den enkelte kan lægge sine bogkøb i boghandelen, dér hvor der er kyndig og lokal oplysning om bøgerne, eller betjene sig selv i supermarkedets stabler. Forskellen er prisen, og bogladerne kan kun være med, når de benhårdt dumper priserne og laver slagtilbud. Boghandlerne var fulde af folk op til jul, så der er interesse for den fysiske bog.

Når dele af bogbranchen så på forsiden af Berlingske foreslår, at ny dansk skønlitteratur i de første tre-fire måneder fra udgivelsen skal sælges til faste priser, handler det om højere bogpris. Havde dette forslag været gældende politik op til jul, ville en bestseller som Jussi Adler-Olsen og hans »Marco Effekten« være solgt til udsalgsprisen på 300 kr., og ikke til 169 kr. som i Arnold Busck eller 175 kr. i Bog & Idé.

Argumentet forat indføre højere priser i en kortvarig periode er, at det vil værne den eksisterende forretningsmodel, der har presset mange boghandlere ud af markedet. Det er ikke mere end godt et årti siden, at boghandlernes monopollignende status gradvist blev ophævet, så bøger herefter måtte håndteres af andre end faguddannede. Boghandlerne havde nærmest et apotekerlignende monopol: De havde eneret på at håndtere og sælge nye bøger til priser, der i øvrigt var faste.

Alt det er fortid, men faktum er, at boghandlerne dør i disse år. Et Danmark i balance handler blandt andet om, at der også uden for de største metropoler er adgang til dansk skønlitteratur, til de store oplevelser litteraturen kan byde på. Mange af os har stor kærlighed til den gamle boglade, hvor man kunne snuse rundt i timevis og lade sig inspirere, provokere og ægge til læsning. Vil man have en lokal boghandel, må man handle lokalt. Et land uden fysiske boghandlere vil være en kulturel forarmelse, uagtet bibliotekerne kan meget. Men det kræver også, at danskerne vil lade handling følge holdning, når de køber bøger.Kulturpolitisk er vi et lille sprogområde, hvor vi har behov for, at der er et robust dansk, både når der tales til hjertet og til hjernen. Den slags sikrer en skøn- og faglitterær produktion, og den mangfoldighed kan trues, hvis boghandlerne dør. Men boghandlerne er mellemmænd, og den slags har det sværere i en digital tidsalder, så skal de klare sig, må de genopfinde sig selv, skabe nye relationer, relevans og mening, og her er netboghandel og e-bøger uomgængelige.

Personligt er jeg skeptisk over for en karens­periode med faste priser, fordi det vil hæmme den fri konkurrence om kundernes gunst og udsætte den omstilling, der er i gang i bogbranchen. Men området fortjener at blive kulegravet af den ny minister. Hvis Marianne Jelved kan sammensætte en »bogpakke«, der sikrer et rigt udbud af bogtitler og understøtter bogbranchens omstilling uden at gå tilbage til fortidens monopolvej, så fortjener hun fuld støtte.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.