Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Opinion

Hvem narrer du, Peter Christensen?

Magnus Heunicke: At statsministeren på World Economic Forum i Davos har fortalt, hvad regeringen gør for at bringe Danmark ud af krisen, er faldet Venstres finansordfører Peter Christensen for brystet.

Under titlen »Hvem narrer hvem, Thorning?« 30/1 kaster han sig ud i en kronik, der er så fuld af fortielser, fordrejninger og fejl, at man må spørge Peter Christensen »Hvem prøver du at narre?«

Den første, han prøver at narre, må være sig selv, når han erklærer VK-regeringens indsats under krisen for en succes, fordi vi klarede os bedre end Grækenland, Spanien og Irland. Vi taler her om nogle af de lande, der blev hårdest ramt af krisen.

Sandheden er, at Danmark, på grund af VK-regeringens økonomiske politik kom dårligere gennem krisen end lande, vi normalt sammenligner os med, såsom Tyskland, Sverige, Holland osv. Vi mistede mere vækst, tabte flere arbejdspladser, faktisk forsvandt 130.000 private job fra Danmark – og VK-regeringen havde ikke ryddet op efter sig, da de slukkede lyset på ministerkontorerne for sidste gang. Da den nye regering satte sig i stolene og trak skufferne ud, lå der en regning på 7 mia. kr. fra den økonomiske plan, som VK ellers kaldte »To streger under facit«. Et hul som den nye regering må lukke.

Samtidig blev Danmarks konkurrenceevne forværret med 20 procent under VK-regeringen, og Løkke lagde som statsminister skatter og afgifter på erhvervslivet for 24 mia. kr. Bl.a. derfor er Danmark stadig i krise – og derfor er regeringen gået i gang med et grundigt arbejde for at forbedre Danmarks konkurrenceevne for at sikre private arbejdspladser i Danmark. Endnu en gang må den nye regering rydde op efter den gamle.

Det, som statsministeren talte om på World Economic Forum, var netop, hvad regeringen gør for, at Danmark kommer ud af krisen: skattereform, reform af førtidspension og fleksjob, løft af folkeskolen og reform af kontanthjælp.

Peter Christensen har også travlt med at skrive, at Socialdemokraterne i opposition ikke tog ansvar for reformer, der skaffede 100.000 i øget arbejdsudbud. Det, som Peter Christensen burde vide, er, at Socialdemokraterne i 2006 lavede en aftale med VK-regeringen, der hævede tilbagetrækningsalderen og skaffede 110.000 i øget arbejdsudbud. En aftale der sikrede orden i økonomien – lige indtil VK-regeringen året efter slog et nyt hul i statskassen, da de gav ufinansierede skattelettelser. En aftale der i øvrigt kun var mulig, fordi en dengang nyvalgt socialdemokratisk formand ved navn Helle Thorning-Schmidt spillede ud med et ambitiøst bud på tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet. Det var det konstruktive udspil, der dengang muliggjorde en aftale – samme konstruktive medspil kunne man godt ønske fra den nuværende opposition.

Nu er der ikke plads til at slå ned på alle Peter Christensens fordrejninger, fortielser og fejl, men jeg vil dog gøre opmærksom på to ting. For det første gik Socialdemokraterne til valg på reformer, der skulle få betragteligt flere i arbejde – for det andet gik vi til valg på et forsigtighedsprincip, der nu betyder, i modsætning til VK-regeringens praksis, at pengene først kan bruges, når de er i kassen.

Til sidst kan man vist bare sige: Kære Peter, jeg ved ikke, hvem du prøver at narre, men sandheden er, at VK ikke fik Danmark gennem krisen, tværtimod blev vi hårdere ramt end mange andre, og den nye regering må stadig rydde op efter VK-regeringens fejl og forsømmelser.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.