Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Kulturkarrusellen

Hvem har brug for folkesocialisme?

Eva Agnete Selsing: Pistolerne ryger, og dolkene sidder løst. SF udspiller i disse dage en live-krimi, til stor moro for os andre. Men det uskønne formandsvalg hos folkesocialisterne dækker over et fundamentalt problem: De har taget fejl.

Eva Agnete Selsing Filosof
Eva Agnete Selsing Filosof

På alle væsentlige spørgsmål i det 20. århundrede har partiet taget fejl, og det har ingen løsninger på de udfordringer, vores land står over for.

Mere koncist er problemet, at kendsgerningerne ikke passer til utopien. Der er sket det frygtelige for de ideologiske sværmere, at deres fantasier er blevet taget alvorligt, prøvet i praksis og efterfølgende dumpet. Kendt uegnet til menneskelige forhold.

Den store fortælling om høje skatter og høje overførsler som grundlag for velstand har mistet sin ungdommelige appel. Al snakken om velfærdstaten som økonomisk mirakel er noget ahistorisk ævl. Danmark var i 1960 verdens femterigeste land, og i dag er vi på vej ud af top 20. Jeg er ikke økonom, men den ranglisteudvikling er ikke svær at forholde sig til. Hvis man ellers har respekt for noget så bourgeois som fakta.

Eksperimentet med maksimalstaten har dertil haft den ubehagelige bivirkning, at antallet af mennesker, der lever på overførselsindkomst, er eksploderet. Og nu er grænsen nået. Staten kan ikke blive større, vi har ikke råd til flere overførselsmodtagere, og skatten skal ned, hvis vi ikke skal tabe yderligere terræn til omverdenen.

Det er derfor, regeringen handler, som den gør. Den sænker overførslerne for at lette topskatten. Den fører en offentlig udgiftspolitik, der er markant mere borgerlig end noget, Fogh havde turdet. Det er ikke, fordi regeringen gerne vil føre denne politik, men fordi det er bestemt af virkeligheden. Folkesocialisme er ikke realisérbart.

Derfor står SF med to valgmuligheder. De kan vælge den kyniske vej og føre borgerlig politik til gengæld for ministerbiler. Det er den nuværende kurs, der bygger på den morsomme løgnehistorie, at regeringens politik er til venstre for den forriges. De fortæller sig selv og deres partimedlemmer, at de ubehagelige valg trods alt er bedre end alternativet til højre. Men det passer ikke. Sandheden er, at den nominelt venstreorienterede regering har ført landet mod højre. Valget af Astrid Krag er således valget af hykleriet og løgnen. Nødvendiggjort af en påtrængende virkelighed.

Men nu har et prægtigt alternativ meldt sig på banen: Simpelthen at ignorere realiteterne og til gengæld sætte sig selv uden for indflydelse. Det er det lette valg, og baglandets foretrukne. Det giver mulighed for at bevare identiteten – den primære grund til at folk stemmer rødt i dag. Muligheden for stadig at være en stolt folkesocialist er afgørende. Her kan man bevare troen på ’grøn vækst’ (sic!) og ’investeringer i arbejdspladser’ (suk!) som reelle svar på vores lands problemer. Troen på, at asylpolitik er et spørgsmål om godhed. At terror og ghettoer er et produkt af Søren Krarups tone. Hvis bare verden var så god! Men ved at stemme på Annette Vilhelmsen kan folkesocialisten leve videre i denne forestilling. Så kan man nikke beroliget til kollegerne i lærerværelset, inden man endnu en gang, i historie­timen, undlader at fortælle eleverne om ’gulag.’ Selvopfattelse såvel som utopi er intakt. Det er fristelse over evne. For hvem har brug for folkesocialisme? Det har folkesocialisterne.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.