Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Opinion

Hvad venter vi på?

Bertel Haarder: Vil Rigsfællesskabet med Grønland gå i opløsning, når/hvis Grønland økonomisk kan klare sig selv i kraft af råstoffer, sjældne jordarter, olie osv.?

Mit svar er: Nej, tværtimod. Til den tid befries Danmark for enhver anklage om herrefolksmentalitet, og Grønland befries for enhver antydning af, at grønlænderne bare er ude efter vores penge.

Hvor jeg dog glæder mig til, at vi alene bindes sammen af det, der betyder noget: 200 års historie, kultur- og skæbnefællesskab, de utallige familiebånd, uddannelserne og de sammenfaldende interesser. Hvortil kommer verdens ældste monarki, som vi også har fælles. Til den tid vil samarbejdet mellem to (tre) ligeværdige folk intensiveres og nyde endnu bredere støtte i befolkningerne.

I dag er det, som om vi er lidt generte over for hinanden. Vi er bange for at fornærme hinanden og tage hinanden for givet. I ly af påstået respekt for selvstyret kan Danmark bekvemt, men kortsigtet fralægge sig ansvar og undgå politisk bøvl med arbejdsmarkedslovgivning osv. Og på samme måde næres grønlandske illusioner om storhed i uafhængighed.

Lad os dog bruge hinanden og bygge videre på det utroligt perspektivrige samarbejde, vi allerede har om uddannelse, forskning, erhvervsudvikling, sikkerhedspolitik, overvågning: Danmark har forskere og forskningsinstitutter, der er førende i verden på netop de områder, der har interesse for Grønland. Private virksomheder som F.L. Smidth, MT Højgaard og andre har værdifulde erfaringer fra mineraludvinding. Vi har erfaringer med et givtigt offentligt-privat samarbejde om olien i Nordsøen, der oplagt kan kopieres i Grønland. Vi har svulmende pensionsselskaber - og i øvrigt historiens største overskud på betalingsbalancen som et rygstød på lånemarkederne. Det drejer sig ikke om udgifter, men om investeringer - netop hvad Europa har så voldsomt brug for i dag.

Hvad venter vi på? Den grønlandske landsstyreformand Kuupik Kleist har sammen med den dansk-grønlandske topforsker Minik Rosing givet bolden op og foreslået en fælles arbejdsgruppe til at vise vejen for et intensiveret samarbejde om fremtidens råstofudvinding og dertil hørende udvikling i Grønland. - Hvordan kan der gå flere måneder, før den handske bliver samlet op?

Som formand for Danmarks delega­tion til Nordisk Råd har jeg frydet mig over den nye fælles overvågning af det islandske luftrum. Det var et historisk gennembrud. Den nye finske statsminister sagde i sin nytårstale, at vi skal videre ad den vej, og at de store muligheder i Arktis ikke må forspildes. Men den danske statsminister sagde ingenting, skønt hun var nærmere til det.

Lad os som grønlændere og danskere råbe til vore ansvarlige ledere: Hvad venter I på? Opgaverne venter. Hvorfor skal vi vente på, at kineserne beslutter sig? Vi kan jo selv!

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.