Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Days univers

Hvad skal vi tilbyde depressive – varme bade og urtete?

»Dele af befolkningen er efterhånden så antiautoritær, at den risikerer at lide skade på helbredet.«

Moelfoto: Scanpix
Moelfoto: Scanpix

Det sidste par uger har flere af mine patienter spurgt, om antidepressiv medicin er helt virkningsløs. Årsagen er offentliggørelsen af en ny undersøgelse, der ifølge flere medier viste, at antidepressiv ikke virkede. Den nye undersøgelse er godt nok ny, men bygger på gamle data. Der er nemlig tale om en såkaldt metaanalyse, hvor man samler alle undersøgelser af antidepressiva og på statistisk vis analyserer dem sammen. Man har altså ikke udført en ny undersøgelse, hvor patienter er blevet fordelt i to grupper og sammenlignet.

Jeg læste straks undersøgelsen og kunne konstatere, at undersøgelsen faktisk viste, at der er effekt af antidepressiva. Men man kan diskutere, hvor stor effekten er.

Så hvorfor blev undersøgelsen fejlciteret? Måske fordi en historie om virkningsløs medicin sælger bedre end det modsatte? Måske fordi journalisterne ikke forstår at læse kompliceret videnskabelig litteratur? Måske fordi nogen har et horn i siden på psykiatrien?

Formanden for depressionsforeningen advarede i sidste uge i et indlæg i Politiken mod, at patienter kritikløst lytter til dette forkerte budskab, idet det kan få alvorlige konsekvenser, hvis en patient pludselig ophører med sin medicin. I værste fald kan personen begå selvmord. Antallet af selvmord i Danmark er faldet markant siden 1980erne.

Skepsis over for psykiatri

De første »lykkepiller« kom på markedet i slutningen af 1980erne og betød en kraftig stigning i antallet af personer, der fik antidepressiv medicin. Om der er en direkte sammenhæng mellem udbredelsen af antidepressiv medicin og nedgangen i antallet af selvmord, ved vi ikke med sikkerhed, men det er en nærliggende tanke.

At antidepressiv er effektiv bør ikke undre nogen. For de myndigheder, der godkender medicinen, giver kun grønt lys for et præparat, hvor der er dokumenteret effekt. Betvivler man effekten af antidepressiv medicin, betvivler man derfor også kvaliteten af sagsbehandlingen hos Den Danske Lægemiddelstyrelse, Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) og Den Amerikanske Lægemiddelmyndighed (FDA).

Jeg tror, at diskussionen om antidepressiv medicins virkning ikke kun skyldes ubegrundet skepsis over for psykiatrien. Det handler om en grundlæggende antiautoritær holdning hos mange danskere.

Flere og flere mener, at de er meget klogere end lægen, advokaten og sagsbehandleren. Lægen reduceres til en rådgivende automat, hvor man kan trække den vare, man selv synes, man har behov for. Dele af befolkningen er efterhånden så antiautoritær, at den risikerer at lide skade på helbredet. For der stilles nemlig ikke spørgsmålstegn ved effekten af f.eks. naturmedicin, psykoterapi og coaching.

Kun til lettere depressioner er der dokumenteret effekt af psykoterapi. Så hvis vi ikke skal ordinere antidepressiv medicin til sværere depressioner, hvad skal vi så tilbyde disse patienter? Varme bade, medlidenhed og urtete? De bliver de næppe raske af.

Jeg mener, at tiden nu er til at genopbygge troen på autoriteter. Vi skal have tillid til, at lægen, advokaten, politimanden og sagsbehandleren vil det bedste for os. Jeg er ikke blevet læge for at genere mine patienter. Jeg blev læge for at hjælpe dem.

  • Henrik Day Poulsen er psykiater, ph.d.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.