Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Opinion

Hvad med det danske sprog, Lunde Larsen?

Det ærgrer mig meget, når Lunde Larsen ikke med et eneste ord nævner det påtrængende behov for at sikre det danske sprog på de videregående uddannelser i de kommende år.

Jens Henrik Thulesen Dahl Jens Henrik Thulesen Dahl, Dansk Folkeparti.
Jens Henrik Thulesen Dahl Jens Henrik Thulesen Dahl, Dansk Folkeparti.

Videnskabsminister Esben Lunde Larsen (V) redegør her i avisen 20. januar for behovet for en national sprogstrategi for de videregørende uddannelser. En strategi for uddannelse og forskning i fremmedsprog på de videregående uddannelser, nærmere bestemt. Ministeren vil bl.a. have fokus på, hvilke sprogkompetencer, Danmark reelt har mest brug for. Det lyder jo ganske fornuftigt.

Det handler med andre ord om en diskussion om, hvilke sprog vi har brug for, at mange lærer. Det giver god mening. Jeg ser eksempelvis gerne, at vi får mere fokus på tysk som et vigtigt sprog. Tyskland er som bekendt vores store nabo og en af vores vigtigste handelspartnere.

Men det ærgrer mig meget, når Lunde Larsen ikke med et eneste ord nævner det påtrængende behov for at sikre det danske sprog på de videregående uddannelser i de kommende år.

Hvis det danske sprog ikke bruges også i snævre videnskabelige og akademiske sammenhænge, risikerer vi, at sproget visner bort på disse områder. Der er en reel risiko for domænetab, hvor dansk i visse sammenhænge ikke længere vil være et levende og brugbart sprog. For mig at se bør et helt centralt element i en national sprogstrategi for de videregående uddannelser være at sikre, at dette ikke sker. Og det vil DF naturligvis kæmpe for, også bliver en del af strategien.

Forstå mig ret. Jeg er ikke modstander af engelsk eller andre fremmedsprog. Jeg mener også, at det er vigtigt at sikre, at vi ruster os til at klare os i den globale konkurrence. Og det kræver gode sprogkundskaber. Det skal blot ikke ske på bekostning af det danske sprog.

Jeg mener, at vi har en forpligtelse til at bevare og styrke vores sprog – også i videnskabelig sammenhæng.

Med ministerens planer kunne det også se ud som om, der er en risiko for, at små sprogområder som eksempelvis klassisk græsk vil blive lukket. Hvordan skulle vi så kunne fordybe os i en forståelse af vores kulturelle og historiske baggrund – af demokratiets vugge, som jo stod i det antikke Grækenland. Det ville være en skandale.

Så jeg er fuldstændig enig med ministeren i, at vi har behov for en sprogstrategi. En del af sprogstrategien må blot nødvendigvis være at sikre dansk som et aktivt sprog også på alle videnskabelige retninger.

Derudover er det helt afgørende, at strategien udspringer af en bred diskussion om, hvilke sprog – inkl. små sprog som klassisk græsk og hebræisk – der spiller en vigtig rolle, og hvilke sprog vi derfor af kulturelle, historiske og erhvervsmæssige grunde skal fastholde et forsknings- og uddannelsesmiljø omkring, også selvom det koster lidt.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.